22 Ιουνίου 2015

Συμβολή στο διάλογο για την ΠΦΥ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ Αγαπητοί σύντροφοι με ένα μικρό δικό μου κείμενο θα προσπαθήσω και γω να συμβάλω στον διάλογο για την ΠΦΥ. Θα μου επιτρέψετε κατ αρχάς να αναφέρω ότι διάβασα με προσοχή τόσο το κείμενο της επιτροπής, όσο και τις παρατηρήσεις των άλλων συντρόφων οι οποίες διατυπώθηκαν σε κείμενα συμβολής. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε την ΠΦΥ κυριολεκτικά ένα ερείπιο. Διαλυμένες δομές, απολυμένους γιατρούς, ταπεινωμένους και σε πλήρη σύγχιση ασθενής με το 1/3 εξ αυτών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Λυπάμαι που θα το πω αλλά το κείμενο της επιτροπής μοιάζει να αγνοεί πλήρως την χώρα ,την ιστορία της ,την γεωγραφία της και την ιστορική στιγμή. Σέβομαι τους συντρόφους και την εργασία τους αλλά δεν μας αξίζει αυτή η πρόταση. Ζω στον Δήμο Ζωγράφου. Έχω την τιμή να είμαι και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Με βάση λοιπόν την πρόταση της Επιτροπής σε αυτόν τον αστικό ιστό πρέπει να αναπτυχθούν 25 με 30 ΜοΦΥΓ. Να ανοίξουν ισάριθμα δημόσια Ιατρεία και προσληφθούν 150 επαγγελματίες υγείας και 60 Ιατροί. Δεν αναφέρομαι καθόλου στα προβλήματα κτιρίων και τα της συντηρήσεώς τους. Αν, αυτό και μόνο αυτό, σύντροφοι το αντιστοιχίσετε στην σημερινή συγκυρία, λυπάμαι, αλλά μάλλον αλλού ζεί η επιτροπή. Θα μπορούσε αυτό να το δει προοπτικά κάποιος σε βάθος 10 ετίας και απαγκιστρωμένο από την συγκυρία. Δεν νομίζω όμως ότι η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε για να δώσει απαντήσεις για μελλοντικά σχέδια.
Μήπως όμως οι προτάσεις της επιτροπής αντιστοιχίζονται σωστά και με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό που θα κληθεί να το υλοποιήσει; Όχι βεβαίως! Ούτε αριθμητικά αλλά ούτε και ποιοτικά έχουμε τέτοιους και τόσους Γ.Ι. που πάνω τους θα ακουμπήσει η ΠΦΥ. Είναι εντυπωσιακό και κάτι ακόμα σύντροφοι! Αγνοεί πλήρως όλη την λειτουργικότητα του παλαιού συστήματος ΠΦΥ. Προφανώς την θεωρεί διεφθαρμένη και γιαυτό τοξική. Κυρίως εδώ αναφέρομαι στα ιδιωτικά ιατρεία. Είναι όμως σύντροφοι αυτή η αλήθεια, στην έκταση που τα μέλη της επιτροπής την εκλαμβάνουν; Στην Πατρίδα μας ο Έλληνας Γιατρός, είναι έτσι, ανεπαρκής και διεφθαρμένος; Θα μου επιτρέψετε σύντροφοι να σας πω ότι γνωρίζω πάρα πολλούς, άριστα καταρτισμένους και με υψηλό ήθος. Άρα και δω το κείμενο της επιτροπής βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.
Σύντροφοι την Υγεία , όπως και άλλους τομείς της Δημόσιας ζωής την κατέστρεψαν ιδιοτελή συμφέροντα. Εμείς κινδυνεύουμε να την καταστρέψουμε, από ιδεολογικές και πνευματικές αγκυλώσεις τέτοιες, που το κείμενο της επιτροπής περιέχει. Θα ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη της επιτροπής γιατί σίγουρα κοπίασαν, αλλά το κείμενό τους δεν νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση ενός Εθνικού Διαλόγου. Θα έχουμε μια εξαιρετικά κακή προσέγγιση για ένα πολύ σημαντικό θέμα του Λαού μας. Θα φαίνεται ότι η Αριστερά δεν προσεγγίζει το θέμα, με την ευρύτητα, την επάρκεια την επιστημονική γνώση και την πλήρη συναίσθηση της συγκυρίας. Δεν είμαστε η φωτισμένη πρωτοπορεία που καταλάβαμε τα Χειμερινά Ανάκτορα της υγείας. Σχετικά με την θετική πλευρά του θέματος και της προτάσεις που πρέπει να διατυπωθούν. Ήδη το τμήμα μας έχει διατυπώσει προτάσεις. Ο σ. ΓΓ Μπασκόζος με χθεσινή σύντομη παρέμβαση θέτει τους κύριους άξονες συζήτησης.
Τα κείμενα των συντρόφων Γαβρά , Κωστάκη , και οι θέσεις της Παραταξής μας με την οποία δώσαμε- μαζί με τους συναδέλφους μας- κοινωνικές και πολιτικές μάχες, είναι σημαντικά βοηθήματα. Στο εξαιρετικό κείμενο του σ. Κωστάκη, είναι πολύ καλά διατυπωμένο το πρόβλημα των Χειρουργικών ειδικοτήτων και η διασύνδεσή τους με τα νοσοκομεία αναφοράς, έτσι ώστε, να μην υποστούν επιστημονικό και επαγγελματικό ακρωτηριασμό. ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΕΔΥ Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ