22 Ιουνίου 2015

Η σχέση ΠΑΑ, εκεί όπου υπάρχει, έχει δώσει λύση στη διαφθορά . ;;;

Μερικές σκέψεις για το "πόνημα" της επιτροπής ΠΦΥ του υπουργείου, που μια γεύση πήραμε με τη γνώστη συνέντευξη του συντονιστή της σ. Μπενου στην εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και την ενδελεχή μελέτη του, όταν ολόκληρο πια, έφτασε στα χέρια μας, για την εκ των υστέρων διαβούλευση. Τι έχουμε μπροστά μας: Σχέδιο η έκθεση ιδεών ; Θα το χαρακτήριζα λοιπόν, μια "φιλότιμη", παντελώς ακοστολόγητη, έκθεση ιδεών ένα ευχολόγιο με μέτρα που μάλλον προσπαθούν να χαϊδέψουν αυτιά και που απευθύνονται στο θυμικό, δεν ξέρω τίνος ακριβώς. Φοβάμαι πως βρίσκεται τελείως εκτός τόπου και χρόνου, μη λαμβάνοντας υπόψη του κυρίως την δημοσιονομική συγκυρία, την ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί άμεσες ενέργειες, την ήδη υπέρμετρη φορολογία στη χωρά και το συγκεκριμένο προϋπολογισμό που το υπουργείο έχει να διαχειριστεί. (Σε κάθε επαφή που έχουμε με στελέχη του υπουργείου, αυτό που μονότονα μας επαναλαμβάνουν, είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος μέχρι το Σεπτέμβριο, βλέπε και δήλωση του σ. Ξανθου στη Βουλή ).
Με μια πρώτη προσέγγιση, για την υλοποίηση του απαιτούνται το λιγότερο 12000 - 15000 νέες θέσεις εργασίας ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού ... αποκλειστικά και μονο στο τομέα ΠΦΥ, νέα ενοίκια, νέοι εξοπλισμοί, νέες παραϊατρικές ειδικότητες αμφιβόλου χρησιμότητας κλπ, δημιουργώντας ένα καινούργιο υδροκεφαλικό δίκτυο ιατρείων γειτονιάς με γιατρούς τύπου gate keepers, ( πχ για ένα μέσο δήμο 100000 κατοίκων θα χρειαζόντουσαν βάσει του σχεδίου 20 τέτοιες μονάδες), όταν τα νοσοκομεία, λογω οικονομικής δυσπραγίας, στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και αδυνατούν να λειτουργήσουν και να εφημερεύσουν κανονικά, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και της 2/ βαθμιας περίθαλψης. Απαιτεί νέες στρατιές γενικών γιατρών που δεν υπάρχουν, ή γιατρών που βαφτίζει γενικούς ενώ δεν είναι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την υπερεπάρκεια στο σύστημα ειδικών γιατρών, οι οποίοι μέχρι σήμερα στήριζαν με αξιοπρέπεια και επιστημονική αρτιότητα την ΠΦΥ. Με πολύ μικρότερη λοιπόν και σε πολλές περιπτώσεις μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση θα μπορούσαν να στελεχωθούν οι ήδη υπάρχουσες και υπολειτουργούσες, από τα σωτηρία σχεδία της task force και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δημόσιες δομές, με πνεύμα εξορθολογισμού, ώστε να αποδώσουν αμεσα και ικανοποιητικά για τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.
Εδω θέλω να σημειώσω χαρακτηριστικά, ότι η επιτροπή αγνοούσε και γι αυτό εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, ότι τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ πρώην ΙΚΑ, λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή με προκαθορισμένα ραντεβού. Και τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, 7 το πρωί με 7 το απόγευμα σε 7/ωρες βάρδιες και πλέον των 500 ραντεβού το μήνα ανά ειδικότητα και ανά γιατρό, με αποδοχές των λειτουργών ιατρών του ως ΠΕ (βασικό μισθό ΙΚΑ!), ενώ πολλοί απ αυτούς είναι ΠΑΑ, εδώ και 1,5 χρόνο, υποτίθεται ενταγμένοι στο ΕΣΥ. Όσον άφορα τις εργασιακές σχέσεις, τις δικαστικές αποφάσεις που μέχρι τώρα δικαιώνουν τους συναδέλφους που έχουν προσφύγει, τις δεσμεύσεις του κόμματος για την αποκατάσταση των αδικιών της προηγούμενης μνημονικής συγκυβέρνησης, έναντι των λειτουργών της ΠΦΥ, δεν θέλω να επεκταθώ πολύ τώρα επάνω στα θέματα αυτά, γιατί αύτη τη στιγμή αυτό που προέχει, είναι να σωθεί ότι ακόμα σώζεται, πριν καταρρεύσει τελείως στα χέρια μας όλο το σύστημα υγείας της Χώρας. Έχω την εντύπωση πως πρόκειται για ένα σχέδιο που συντάθηκε για να μην εφαρμοστεί. Αδικημένο εν τη γενέσει του. Η εφαρμογή του για όλους τους παραπάνω λογούς είναι αδύνατον να επιτευχτεί. Και έτσι, ο πιθανός χρόνος εφαρμογής του, νομίζω ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Επίσης φοβάμαι ότι εξ αίτιας αυτών, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ένα νέο πιο φλύαρο σχέδιο τύπου task force στην υγεία !
Και μια αφελής ερώτηση προς κάθε υπεύθυνο: Ομάδα εργασίας για τη ΠΦΥ ... χωρίς ούτε ένα μάχιμο εν ενεργεία λειτουργό της γίνεται ;;; Ακόμα παραμένει ακατανόητο από μέρους μας, γιατί επιλέχτηκε η απολυτή περιφρόνηση της οργάνωσης μας, της μαζικότερης και μαχητικότερης, αποδεδειγμένα, στο χώρο της υγείας. Οργάνωση που έφερε την παράταξη μας πρώτη δύναμη στο χώρο και που σφυρηλάτησε κοινωνικές συμμαχίες για το κόμμα μας τις δύσκολες εποχές. Οργάνωση που καθοδήγησε τους αγώνες μας, εναντία στις πολιτικές διάλυσης της ΠΦΥ και τη σταδιακή παράδοση της σε λίγα και μεγάλα μονο επιχειρηματικά συμφέροντα, από τη προηγούμενη κυβέρνηση. Στόχος μας είναι, ΠΦΥ με ανοιχτές δημόσιες δομές, λειτουργούσες, πλήρως στελεχωμένες με ιατρικές ειδικότητες και εργαστήρια, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Εύκολα προστασίες στους πολίτες, ασφαλισμένους και μη. Με παρόντες όλους τους λειτουργούς της. Και εκείνους που άδικα και εκβιαστικά εκδιωχτήκαν και αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται με δικ. αποφάσεις, με αποκατάσταση των εργασιακών τους σχέσεων και ένα ικανό μεταβατικό διάστημα, στη διάρκεια του όποιου πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος, χωρίς προκαταλήψεις και εκβιασμούς, που θα οδηγήσει στους Όρους παραμονής τους στο σύστημα μέχρι την αποχώρηση τους, ... γιατί συνταξιοδότηση δεν προβλέπεται. Καθώς και τη μισθολογική και όχι μονο εξομοίωση, με τους γιατρούς του ΕΣΥ, των εξαναγκασθέντων από το νομό Γεωργιάδη συναδέλφων, σε σχέση εργασίας ΠΑΑ.
Οι νέες προσλήψεις, εφ όσον έτσι όλοι συμφωνήσουμε, θα είναι ΠΑΑ, μετρό που επίσης όλοι θα συμφωνήσουμε, να επεκταθεί αμεσα και στους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς. Εδω επίσης θα πρέπει να δούμε και τη λειτουργιά απογευματινών ιατρείων με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια μέσα στο δημόσιο σύστημα, ... με τα έξοδα πληρωμένα από τις δημόσιες δομές. Και μερικά ρητορικά ερωτήματα:Αυτό που δημιουργεί τη διαφθορά και το φακελάκι, νομίζετε πως είναι η σχέση εργασίας ;;; Η σχέση ΠΑΑ, εκεί όπου υπάρχει, έχει δώσει λύση στη διαφθορά ... ;;;
Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σε ένα δίκτυο μονάδων οικογενειακής ιατρικής, όχι υδροκεφαλικά και δαπανηρά διαρθρωμένων, νομίζω ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την αξιοποίηση των ειδικών γιατρών στην ΠΦΥ. Η αξιοποίηση των ειδικών γιατρών στις μονάδες πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής περίθαλψης (νυν μονάδες ΠΕΔΥ) σαν βάση του συστήματος, είναι αναγκαία και για την βελτιστοποίηση του συστήματος και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές οι κινήσεις θα σταματούσαν αμεσα την ανεξέλεγκτη ροη πόρων προς τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και θα ανακούφιζαν αμεσα τις αυξημένες λογω ανθρωπιστικής κρίσης, ανάγκες του πληθυσμού. Αυτά, σαν μερικές πρώτες καλόπιστες παρατηρήσεις. Ηλίας Παπαδόπουλος 20/06/2015 Δερματολόγος ΠΕΔΥ Γαλατσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου