18 Ιουνίου 2015

Οι οικογενειακοί γιατροί στη πρόταση της επιτροπής ΠΦΥ

Η πρόταση της επιτροπής για την ΠΦΥ βασίζεται στον κυρίαρχο ρόλο των οικογενειακών γιατρών και της λεγομένης ομάδας Υγειας. Προφανώς επηρεασμένη από τις απόψεις που χρόνια κυριαρχούν στον ΠΟΥ. Αυτές βέβαια αναφέρονται σε τριτοκοσμικές χώρες.
Στη χωρά μας υπάρχει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο πολυιατρείων και ΚΥ ,τα όποια σήμερα μετά από τις μνημονικές πολιτικές που προηγήθησαν άλλα και από την αδράνεια της σημερινής πολίτικης ηγεσίας έχουν υποβαθμίσει και υπολειτουργούντα γεγονός αυτό αγνοείται όπως αγνοείται όλη η υπάρχουσα κατάσταση. Οι γενικοί γιατροί που υπάρχουν είναι παρά πολύ λίγοι ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλοί ειδικευμένοι γιατροί. Αφού λοιπόν η πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί τα σχέδια και τις απόψεις των συντακτών της επιτροπής απλά τα αγνοούν . Επί πλέον χρησιμοποιούν τους παθολόγους για να συμπληρώσουν τον αριθμό των γενικών γιατρών. Όμως οι παθολόγοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν σε μια τέτοια λειτουργία ΠΦΥ τους σωστά εκπαιδευμένους γενικούς γιατρούς. Βέβαια ακόμα και στην Αγγλία οπού το NHS βασίζεται σε σωστά εκπαιδευμένους γενικούς γιατρούς το σύστημα έχει αποτύχει παταγωδως. Μπορούν να το διαβεβαιώσουν και οι πολυάριθμοι Έλληνες ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ γιατροί που ξενιτεύτηκαν εκεί.
Η λειτουργιά μικρών ιατρείων γειτονιάς επικουρικά σε σχέση με τα πλήρως δομημένα πολυϊατρεία θα μπορούσε να βοηθήσει το σύστημα. Η πλήρης λειτουργιά των πολυιατρείων με ειδικευμένους γιατρούς πλήρη λειτουργιά των εργαστηριών και με την προοπτική μετεξέλιξης τους σε ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΕΣ μονάδες με δυνατότητες ημερήσιας νοσηλείας είναι αυτή που πραγματικά δίνει λύσεις. Αφ ενός θα προσφέρεται περίθαλψη υψηλού επίπεδου και αφ ετέρου θα αποφορτιστεί ουσιαστικά η δευτεροβάθμια περίθαλψη. Προφανώς οι συντάκτες του σχεδίου δεν έχουν καμιά αναφορά στα δεδομένα που αφορούν τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας που υπάρχουν στην χωρά μας .Στην χώρα μας υπάρχει πληθώρα γιατρών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης. Το γεγονός αυτό αγνοείται. Τα θεωρητικά νεφελώματα περι ΠΦΥ και ομάδες Υγείας στην κοινότητα αναφέρονται κυρίως στις τριτοκοσμικές χώρες που στερούνται ιατρικό δυναμικό και έτσι τα συμπληρωματικά “παραϊατρικά” επαγγέλματα παίζουν αναπόφευκτα καθοριστικό ρόλο στην παροχή των υπηρεσιών πρόληψης και αποκατάστασης λογω χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των κάτοικων των συγκεκριμένων χωρών.
Η στελέχωση των ιατρείων γειτονιάς με έως ενα(1)!!! γιατρό και ένα παιδίατρο ανά δυο(2) ιατρεία, δηλαδή ανά 10.000 !!! κατοίκους δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική . Αληθεια γνωρίζουν οι σοφοί!!! πόσα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών υπάρχουν στην χώρα μας. Το έχουν λάβει υπ όψη στο σχεδιασμό...
'' Σε εποχή οικονομικής κρίσης ΠΟΤΕ προβλέπουν να λειτουργήσει το σύστημα .Με τι πόρους .Και μέχρι τότε τι θα γίνει. Θα αποτελειώσουν τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ απολύοντας τους γιατρούς που προστατεύονται από δικαστικές αποφάσεις και θα δουλεύουν γιατροί ΠΑΑ με τους σημερινούς μισθούς( ΠΕ). Και με την περίθαλψη του λαού τι θα γίνει ?Θα κάνει υπομονή μέχρι να εφαρμοστούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια που απαιτούν χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού? Στην πρόταση επίσης αναφέρεται η χρηματοδότηση μονο από την γενική φορολογια. Εχουμε την πολυτέλεια να χαρίζουμε στους εργοδότες τις σημερινές εισφορές για την περίθαλψη? Μάλλον έχει εκλείψει η κοινή λογική. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι εκτός τόπου και χρόνου και τελικά ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ. Παναγιώτης Γαβράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου