17 Ιουνίου 2017

Περι "ραδιενέργειας" στο Νοσοκομειο Παίδων "Αγια Σοφία"

ΠΕΡΙ «ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στήθηκε το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο σε πλήρη ανάπτυξη με ραδιοϊσοτοπικές εξετάσεις παιδιών, τόσο για την κλασική Πυρηνική Ιατρική (SPECT/CT), αλλά και PET/CT για παρακολούθηση λεμφωμάτων και άλλων κακοηθειών της παιδικής ηλικίας. Προ 15νθημέρου περίπου εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά η θεραπεία με Ι131 IMBG, σε ανθεκτικό νευροβλάστωμα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη μικρή μας ασθενή. Σημειωτέον ότι η θεραπεία με το ραδιενεργό Ι131, δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, τα παιδιά φεύγουν έξω σε χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής και το κόστος αυτής της είναι 20.000 €, ενώ στην Ελλάδα το κόστος είναι 800 € με ΦΠΑ. Πανηγυρίσαμε όλοι στο νοσοκομείο και όλοι σταθήκαμε δίπλα στην ασθενή, να αντιμετωπίσουμε τις επιπλοκές , που η χορήγηση του ραδιοφαρμάκου επιφέρει, με αυταπάρνηση και ζήλο μέχρι να περάσουν τα δύο πρώτα 24ωρα. Όταν το παιδί βγήκε να πάει στο ιδιαίτερο δωμάτιο της ογκολογικής μονάδας, άρχισαν οι ενοχλήσεις από το Σωματείο, μέσω των νοσηλευτών, ότι αίφνης χτυπήθηκαν από τη ραδιενέργεια «τον αόρατο κίνδυνο», σε βαθμό που συγκαλούν έκτακτη Γενική Συνέλευση Σωματείου, στην οποία παρευρισκόμαστε με την υπεύθυνη ακτινοφυσικό, για να ενημερώσουμε με ομιλίες και διαφάνειες περί της ραδιενέργειας, η οποία ασήμαντα αγγίζει το νοσηλευτικό προσωπικό (πλην των εργαζόμενων στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής), ή τα εργαστήρια, στα οποία στέλνονται οι εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις για την πορεία της ασθενούς.
Κατά την διάρκεια των ομιλιών μας διακοπτόμεθα συνεχώς από νοσηλεύτρια της ΜΕΘ, η οποία εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν την ικανοποιούσαν οι ομιλίες μας και είχε συνεχώς την εμμονή, ότι εκείνη, η οποία δεν άγγιξε το παιδί, θα πρέπει να δοσιμετρηθεί και να ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματικά εργαζόμενων στον χώρο της ακτινοβολίας και να λάβει αυτά που από το νόμο δικαιούται. Στη συνέχεια μετά την αποχώρησή μας, και αφού ακούσαμε από τους συναδέλφους πολύ θετικά σχόλια, ιατρούς και άλλο προσωπικό, δεν σταματήσαμε όλο αυτό το διάστημα να κάνουμε μετρήσεις στο δωμάτιο της μικρής στα βιοχημικά δείγματα, στα απόβλητα της τροφής κ.ά. Αφού δεν καλύφθηκαν, φαίνεται, από την παρουσίασή μας, εζήτησαν ενημέρωση και από την ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), η οποία θα παραστεί εντός των προσεχών ημερών. Επειδή θεωρούμε ότι όλες αυτές οι κινήσεις δημιουργούν πανικό στους εργαζόμενους, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Σωματείο δέχθηκε πιέσεις από προσωπικό του νοσοκομείου (ιατρούς, τεχνολόγους) που έχουν πρόσβαση και στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως δεύτερη εργασία, είτε με τη μορφή «μπαξίσι». Θεωρούμε ότι η στάση του Σωματείου διώχνει τα παιδιά και τους γονείς από το δημόσιο τομέα και τους αναγκάζει να βάλουν το χέρι βαθειά στη τσέπη, καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα. Ας σκεφτεί λίγο λογικά το σωματείο, που καθοδηγείται από την ΠΟΕΔΗΝ, ότι με τέτοιες πρακτικές σκάβουν το λάκκο τους για να χωθούν οι ίδιοι μέσα. Οι θεραπείες και οι εξετάσεις μας θα γίνονται κανονικά, το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο και οι μικροί ασθενείς μας έχουν άρτια επιστημονική και ανθρώπινη προσέγγιση, μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, δωρεάν και ίση και ποιοτική πρόσβαση για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικών στρωμάτων, εθνικότητας και βαρύτητας νόσου.
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Η υγεία είναι δικαίωμα. Που αυτό το αγαθό με μόχθο το κατακτούμε και ήδη έχουμε κάνει πολλά βήματα προς την απόλυτη κατάκτησή του. ΣΤΥΨΑΝΕΛΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΉΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου