28 Οκτωβρίου 2014

Θανατηφόρα κοροϊδία για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Ο εμπαιγμός των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.

nosokomeia782Του Πέτρου Κατσάκου. Πηγή: Avgi.gr


Ο Μιχάλης Ρουτζάκης είναι ένα από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που βιώνει την σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις μεγαλόσχημες δηλώσεις του νυν και του πρώην υπουργού Υγείας περί δήθεν φαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.
Στις 18 Αυγούστου του 2013, ο 63χρονος ελεύθερος επαγγελματίας υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Νοσοκομείο Γεννηματά. «Μέσα στην ατυχία μου είχα την τύχη να πέσω στα χέρια εξαιρετικών γιατρών αφού κατάφεραν να με κρατήσουν στη ζωή παρά τις τρεις ανακοπές που έπαθε η καρδιά μου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκα» θυμάται ο κ. Ρουτζάκης, που μπορεί να κέρδισε τη μάχη με τον θάνατο, αλλά εδώ και ένα χρόνο είναι ο μεγάλος χαμένος στη μάχη με την κυβερνητική αναλγησία.
Ανασφάλιστος τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας του να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές και αφού νοσηλεύθηκε μία εβδομάδα το εξιτήριο από το νοσοκομείο συνοδευόταν και από έναν λογαριασμό 4.757 ευρώ που, όπως λέει, «μου ζήτησαν να πληρώσω με την απειλή πως αν δεν εξοφλήσω τα νοσήλια, το χρέος μου θα πάει στην εφορία». Τον Μάιο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης ανακοινώνει ότι «οι ανασφάλιστοι θα νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει παραπεμπτικό από γιατρό του ΠΕΔΥ και ειδική τριμελή ιατρική επιτροπή».
Παρά τις δηλώσεις του υπουργού, όμως, λίγες ημέρες αργότερα, το χρέος του Μιχάλη Ρουτζάκη μεταφέρθηκε στην εφορία. «Όχι μόνο δεν ισχύουν όλα αυτά που λένε οι υπουργοί, αλλά η αλήθεια είναι ακόμα πιο σκληρή για εμάς τους ανασφάλιστους» λέει ο 63χρονος συμπληρώνοντας πως «ακόμα και τα φάρμακα, τα οποία ο κ. Βορίδης δήλωσε πως θα είναι δωρεάν για εμάς τους ανασφάλιστους, εγώ τα προμηθεύομαι εδώ και ένα χρόνο από το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού αφού για το σύστημα υγείας της κυβέρνησης εγώ είμαι πλέον ανύπαρκτος και αόρατος».

Δεν υπάρχει επαφή με τη λογική στο υπουργείο Υγείας

Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας αναγκάζεται να επικοινωνεί με το υπουργείο Υγείας μεταφέροντας καθημερινά περιπτώσεις όπως αυτής του Μ. Ρουτζάκη σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στα προβλήματα των ανασφάλιστων που ζητούν βοήθεια στις δομές αλληλεγγύης. «Σταμάτησα πια να τους τηλεφωνώ καθώς στο υπουργείο έχει χαθεί πλέον κάθε επαφή με τη λογική» λέει αγανακτισμένος ο Γ. Βήχας και κάνει λόγο για συστηματικό εμπαιγμό των ανασφάλιστων από την κυβέρνηση.
«Υποσχέθηκαν νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει στην πράξη καθώς, όπως καλά γνωρίζουμε όλοι, από τον Ιανουάριο του 2014 τα νοσοκομεία λειτουργούν με κλειστούς προϋπολογισμούς και λεφτά δεν υπάρχουν» συνεχίζει ο καρδιολόγος του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού που στα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης λειτουργεί ως όαση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στην έρημο της μνημονιακής εξαθλίωσης. Οι νόμοι, οι δεσμεύσεις και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών παραμένουν κενό γράμμα καθώς πίσω από τις υποσχέσεις των υπουργών το σύστημα υγείας εξακολουθεί να χρεώνει τους ανασφάλιστους ασθενείς και μάλιστα με εντολές διοικητών νοσοκομείων.
Χαρακτηριστική περίπτωση το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, όπου με εγκύκλιο του διοικητή της 16 Οκτωβρίου ενημερώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες: «Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα χωρίς το βιβλιάριο ασθενείας τους (για τους ασφαλισμένους) ή χωρίς χρήματα για την πληρωμή (για ανασφάλιστους), ο ασθενής ή ο συνοδός του υπογράφουν Δήλωση Αναδοχής Χρέους, με καταχώρηση όλων των ατομικών στοιχείων τους (Α.Δ. Ταυτότητας, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΦΜ αρμόδια Δ.Ο.Υ) και με την υποχρέωση να προσκομίσουν το βιβλιάριο ασθενείας τους ή τα χρήματα εντός τακτής οριζόμενης προθεσμίας. Για Δηλώσεις Αναδοχής Χρέους που δεν τακτοποιούνται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ακολουθείται η διαδικασία βεβαίωσης της οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ».
Για συνειδητή επιλογή του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο ο καρδιολόγος του Κοινωνικού Ιατρείο Ελληνικού, υποστηρίζοντας πως «ουσιαστικά κρύβονται πίσω από ανεφάρμοστες αποφάσεις που πάρθηκαν μόνο για να αντιμετωπισθεί επικοινωνιακά το πρόβλημα των ανασφάλιστων».

Δεν εφαρμόζουν ούτε τις ίδιες τους τις αποφάσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τους έξι τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις για το θέμα των ανασφάλιστων, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα για το μείζον αυτό κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Η πρώτη υπεγράφη στις 5/6/2014, από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Η δεύτερη υπεγράφη στις 19/6/2014 από τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών, ενώ η τρίτη υπεγράφη τον Αύγουστο από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ξεπεραστούν και οι όποιες δυσλειτουργίες του συστήματος που είχε επικαλεστεί το καλοκαίρι ο κ. Βορίδης ζητώντας μια πίστωση χρόνου λίγων εβδομάδων, οι ανασφάλιστοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με τον κυνισμό και τη λογιστική αντίληψη των διοικήσεων των νοσοκομείων που ζει και βασιλεύει με την ανοχή του υπουργού Υγείας. «Είναι εύκολο να τα φορτώνουν στους διοικητές ενώ δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια ώστε να εφαρμοστεί από τις διοικήσεις η απόφαση που οι ίδιοι ανακοίνωσαν» λέει με νόημα ο Γιώργος Βήχας σε μια προσπάθεια να περιγράψει πως πίσω από τη δήθεν δυσλειτουργία του συστήματος κρύβεται η πολιτική μιας κυβέρνησης που στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν δείχνει καμία διάθεση να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που αφορά πλέον σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου