Στον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη επιτίθεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σχετικά με την απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την εγκατάσταση αξονικών τομογράφων, και υπογραμμίζει ότι "το 82% των αξονικών τομογράφων της χώρας μας είναι ιδιωτικοί"!
Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του:
"Ο υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την περικοπή βασικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως το test Pap, επικαλέστηκε την εκτίναξη της σχετικής δαπάνης από την αρχή του έτους και την ανάγκη μέτρων περιστολής.
Μάλιστα για να τεκμηριώσει τις αποφάσεις του ανέσυρε βιβλιογραφικά δεδομένα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν βεβαίως καμιά σχέση με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Ηθελημένα όμως ο κ. Βορίδης παρέλειψε ένα δεδομένο, το οποίο ενοχοποιεί την κυβέρνηση και τον προκάτοχό του.
Πρόκειται για την απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην εγκατάσταση αξονικών τομογράφων. Από τον Οκτώβριο του προηγουμένου έτους μπορεί οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει οπουδήποτε έναν αξονικό τομογράφο. Δόθηκαν λοιπόν τον τελευταίο χρόνο περί τις 130 νέες άδειες, προκαλώντας ανάλογη προκλητή ζήτηση, εκτινάσσοντας τη δαπάνη και -κυρίως- βομβαρδίζοντας τον πληθυσμό με ποσότητες ραδιενέργειας μεγαλύτερες από τη βόμβα της Χιροσίμα!
Είναι ενδεικτικό πως με βάση έκθεση του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα οι αξονικές τομογραφίες ανέρχονται σε 320.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 130.000. Αντιστοίχως, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι 98.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 46.500. Σημειώνεται, ότι το 96% των μαγνητικών τομογράφων το 82% των αξονικών τομογράφων της χώρας μας είναι ιδιωτικοί.
Αν επιθυμεί λοιπόν ο κ. Βορίδης περιστολή δαπάνης στις διαγνωστικές εξετάσεις, ας ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του αναλαμβάνοντας πλέον και το κόστος της σύγκρουσης όχι με την ελληνική κοινωνία, αλλά με την Task Force και τις εταιρείες που κατασκευάζουν αξονικούς τομογράφους, όπως π.χ. η Siemens".

ΕΟΠΥΥ: Αιτία εκτροχιασμού οι απεικονιστικές εξετάσεις

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Σε σύνολο έτους από τον Αύγουστο 2013 έως τον Ιούλιο 2014 οι αξονικές ανήλθαν σε 1.011.358, δαπάνης 51.941.837 ευρώ, οι μαγνητικές έφτασαν τις 581.242 ύψους 92.544.373 ευρώ και τα triplex σε 639.699 δαπάνης 25.698.276 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν μία εφιαλτική εικόνα. Οι τόσες πολλές απεικονιστικές εξετάσεις δεν αποτελούν μόνο αιτία εκτροχιασμού των οικονομικών της υγείας, αλλά συνιστούν και μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας".