20 Σεπτεμβρίου 2014

Ρεαλιστική μας επιλογή η ανατροπή του μνημονίου.


                   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  ΓΙΑΤΡΩΝ

Η ενότητα όλων των κλάδων των εργαζόμενων γιατρών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και προτεραιότητα την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, αποτελούν το μόνο δρόμο επιβίωσης

Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη ελάττωση του ΑΕΠ, την αύξηση του χρέους και την επικράτηση της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία. Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας είναι καταιγιστικές και ανησυχητικές. Οι μνημονιακές πολιτικές που με φανατισμό υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ , φαίνεται να περνούν από τη φάση διάλυσης και αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην απόπειρα πλήρους ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης του ελέγχου απευθείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Στα νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ, όχι μόνο δεν έχουμε προσλήψεις αλλά με συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις η κατάσταση γίνεται δραματική. Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας οδηγεί νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΠΕΔΥ σε οριακές καταστάσεις.
Πάνω σε αυτό το σκηνικό κατάρρευσης που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις και δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, έρχεται να πουλήσει ρουσφέτια και κάλπικες ελπίδες, επιδιώκοντας την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων του ΕΣΥ, την καθιέρωση επισφαλών, προσωρινών και υποαμοιβόμενων σχέσεων εργασίας με μπλοκάκι , τον εξευτελισμό και την δυσφήμιση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης(ΠΑΑ) και την παράδοση (μέσω του ΕΣΑΝ) σε μια ιδιωτική ΑΕ της χρηματοδότησης, κοστολόγησης και αξιολόγησης των δομών υγείας. Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Αναθέτουν στους ίδιους τους μεγαλοεπιχειρηματίες υγείας να ρυθμίζουν τη ροή της δημόσιας χρηματοδότησης προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας, ακόμα και τις αποδοχές των γιατρών, μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά.  Οι νέοι γιατροί ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας και μεγάλης ανεργίας που οδηγεί σε μαζική μετανάστευση εξειδικευμένου και πολύτιμου για τη χώρα επιστημονικού δυναμικού.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά δεν θα ανατραπεί αν δεν την ανατρέψουμε εμείς.


Ζητάμε αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία, στο αναγκαίο για την επιβίωση και αναβάθμιση του συστήματος ύψος. Απαιτούμε εγγυημένη κρατική χρηματοδότηση για την ΠΦΥ με διασφάλιση της είσπραξης όλων των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ και συμπλήρωση τους από την κρατική χρηματοδότηση. Είναι αναγκαία μια ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος και της κατανομής των φορολογικών βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα και όχι με χαράτσια, δήμευση κατοικίας και καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων.


Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών. Απεναντίας οι μνημονιακές πολιτικές συνδέουν τις δαπάνες υγείας με τα υποχρεωτικά χαμηλά ποσοστά του καταρρέοντος ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας-πρόνοιας, σε απόγνωση τους λειτουργούς της υγείας και σε ανθρωπιστική κρίση.

Η αδυναμία της πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα και γιατρούς, η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας καταδεικνύεται και σε πρόσφατες μελέτες.

Πόση σχέση έχει η ζοφερή πραγματικότητα με το κυβερνητικό «success story» για το τέλος του Μνημονίου και την ανάπτυξη που έρχεται; Πίσω από τις θριαμβολογίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος κρύβεται η δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού, η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, το υποστελεχωμένο και ανεπαρκές ΠΕΔΥ, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους προμηθευτές, το «κούρεμα» των χρεών του ΕΟΠΥΥ μέσω του rebate και του claw back, η μετακύλιση μεγάλου μέρους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς.

Η εμπειρία είναι σαφής. Όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του ΔΝΤ είχαμε καταστροφική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, απορρύθμιση όλων των δομών πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, επαγγελματική υποβάθμιση των μισθωτών γιατρών και συμπίεση μέχρι καταστροφής για τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν χάνουν όλοι βέβαια από την κρίση. Μια μικρή μειοψηφία μεγαλογιατρών και διαπλεκόμενων με τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα επωφελούνται από τις ασκούμενες πολιτικές.

Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος στη χώρα μας.

Τα νοσοκομεία καταρρέουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η μεγάλη μείωση μισθών, οι απλήρωτες εφημερίες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας καθιστούν ηρωισμό την ευσυνείδητη άσκηση του καθήκοντος να λειτουργήσουν με στοιχειώδη επάρκεια τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της εξαθλίωσης της κοινωνίας, των συσσωρευμένων χρεών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και της αδηφάγας επέλασης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ η άδικη φορολογική πολιτική καθιστά  προβληματική την επιβίωση τους.

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ έζησαν την αδίστακτη επίθεση του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης στα εργασιακά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα 3.000 να βρίσκονται απολυμένοι και οι υπόλοιποι με επισφαλές εργασιακό μέλλον.

Οι γιατροί που εργάζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας αντιμετωπίζουν εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας και αμοιβών.

Οι νέοι γιατροί αντιμετωπίζουν την προοπτική της ανεργίας και η μαζική μετανάστευση αποτελεί τη ζοφερή πραγματικότητα για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και την ελληνική κοινωνία.

Είναι αναγκαίο ένα Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα να διεκδικήσει:

1.      Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της υγείας και διασφάλιση της χρηματοδότησης  από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι εξάρτηση από τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία. Διασφάλιση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών υγείας και απόδοση τους αποκλειστικά για τις ανάγκες της ΠΦΥ.  Το σύστημα της δημόσιας χρηματοδότησης με δίκαιο  και σταθερό φορολογικό τρόπο, θα διασφαλίσει τη  λειτουργικότητα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η υπέρτατη αρχή της παράταξης είναι: κανένας κάτοικος  ανασφάλιστος με ό,τι αυτό σημαίνει, φαρμακευτική κάλυψη και πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Καλείται το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ιούλιος/2013). Είναι αδιανόητο οι συντηρητικές και φιλομνημονιακές παρατάξεις να σιωπούν δίνοντας «ανάσα» στην κυβερνητική πολιτική, περιμένοντας να δώσει-αν ποτέ γίνει-το πράσινο φως η τρόικα. Η δε συντηρητική άποψη της οικονομικής συμμετοχής σε εξετάσεις και φάρμακα, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, εξυπηρετεί αποκλειστικά τη λογική της λογιστικής περικοπής και έρχεται σε συμφωνία με την μνημονιακή πολιτική.

2.      Διασφάλιση της πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων για όλους τους γιατρούς με έλεγχο μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος. Τα πρωτόκολλα πρέπει να βασίζονται στη διεθνή επιστημονική εμπειρία και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Ο φραγμός(πλαφόν) στην συνταγογράφηση με μόνο οικονομικά κριτήρια, αφήνει ακάλυπτο επιστημονικά τον γιατρό και υγειονομικά τον ασθενή. Παράλληλα θέσπιση επιστημονικού και αυστηρού ελέγχου προστασίας των δημόσιων πόρων. Καμμία ανοχή στη διαφθορά αλλά δίκαιος έλεγχος με θεσμικό τρόπο.

3.      Συλλογικές συμβάσεις μέσω του ΠΙΣ με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που επιθυμούν, με συμβάσεις που θα διευκολύνουν την επαγγελματική επιβίωση όλων, ειδικά των νέων γιατρών, αλλά θα αποτρέπουν ταυτόχρονα την προσδοκία νόμιμου η παράνομου πλουτισμού μέσω συμβάσεων αυτοαπασχολούμενων με το δημόσιο. Οι συμβεβλημένοι γιατροί να καλύπτονται ασφαλιστικά.

4.      Αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο έχει καταβαραθρωθεί και τη θέση του πήρε ένα σύστημα ετοιμόρροπο και επισφαλές για όσους συναδέλφους εργάζονται σε αυτό. Η απόλυτη ερήμωση των δημόσιων υγειονομικών δομών έχει δώσει την  ευκαιρία να εισβάλουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην υγεία έχει αρχίσει να ισχυροποιείται και αυτό δημιουργεί εργασιακή και επιστημονική ανασφάλεια στο γιατρό. Ειδικότερα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των γιατρών που εκδιώχτηκαν ή αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη βίαιη αλλαγή στην εργασιακή τους σχέση. Να επαναπροσληφθούν όσοι το επιθυμούν σε προσωποπαγείς θέσεις και να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Όσοι επιθυμούν  σύμβαση στο ιατρείο τους, να διασφαλίζεται ώστε η σύμβαση να είναι διαρκής και με ασφαλιστική κάλυψη. Να ανοίξει το σύστημα ώστε νέοι γιατροί να ενταχθούν στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Διασφάλιση της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών με λειτουργική και επιστημονική διασύνδεση με το δευτεροβάθμιο σύστημα. Μοντέλα δεκαετίας του ΄60 δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή. Παράλληλα επαρκής και συνεχής εκπαίδευση του Γενικού Γιατρού που θα καλύπτει θέσεις όπου δεν  είναι εφικτή γεωγραφικά η παρουσία ειδικών. Ο Υγειονομικός Χάρτης, δηλαδή οι ανάγκες σε δομές και προσωπικό βάσει γεωγραφικών και  επιδημιολογικών δεδομένων, θα καθορίσει και την ακριβή θέση του γιατρού στο σύστημα. Το πρωτοβάθμιο σύστημα απαραίτητα να παίζει ρόλο πρόληψης-ενημέρωσης  σε χώρους εργασίας και σε σχολεία. Απαραίτητος ο ρόλος του γιατρού εργασίας. Κίνητρα για ειδίκευση γιατρών εργασίας  σε νέους γιατρούς, με επαγγελματική κατοχύρωση. Σήμερα ειδικεύονται κατά μέσο όρο 6 νέοι γιατροί ετησίως.                                                                                                           Μελέτη των αναγκών στις περιφέρειες και στους δήμους με αναβάθμιση των δημόσιων εργαστηρίων που σκόπιμα σαμποτάρονται και ερημώνουν.

5.       Προστασία του ειδικού ιατρικού μισθολογίου και της ΠΑΑ των γιατρών του ΕΣΥ, διασφάλιση της αποπληρωμής δεδουλευμένων και εφημεριών. Στοχευμένες προσλήψεις νέων γιατρών για κάλυψη των αναγκών επαρκούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Άμεση πρόσληψη γιατρών που έχουν κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα γιατί για την παράταξη μας είναι θέμα αρχής. Η ΠΑΑ που οφείλει να αποτελεί τη μοναδική εργασιακή σχέση για το ΕΣΥ, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβών. Η απαξίωση του νοσοκομειακού γιατρού είναι η πολιτική  που οδηγεί το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση με σαφή ιδεολογική επίθεση από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Οι συντηρητικές παρατάξεις σιωπούν και συνεργούν στην απαξίωση, στρώνοντας τον δρόμο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Χωρίς βιώσιμο δημόσιο σύστημα δεν υπάρχει  λειτουργικός χώρος για την επαγγελματική ύπαρξη αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων.                                                                                                                  Προστασία των γιατρών του ΕΣΥ όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης. Η επιστημονική αποτελεσματικότητα συμβαδίζει με το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.                                                                                                                           Κάλυψη αστικής ευθύνης για όσους εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.                                                                                                                                                                                                                         

6.      Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και προστασία επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από συλλογικές συμβάσεις για τους έμμισθους γιατρούς  που εργάζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, με απόδοση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.

7.      Διασφάλιση όρων ώστε οι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί γιατροί να μπορούν να ασκούν το εκπαιδευτικό και ιατρικό έργο τους, με ειδικό μισθολόγιο αξιοπρεπές και σχέση ΠΑΑ. 

8.      Συλλογικές συμβάσεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς, με πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων, και όχι rebate και claw back. Στην πολιτική της εξόντωσης των μικρών εργαστηρίων λέμε όχι. Λέμε ναι στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων. Δεν θα επιτρέψουμε την υπαλληλοποίηση σε μεγάλους ομίλους αξιόλογων συναδέλφων που με κόπο και εντιμότητα έχτισαν εργαστήρια και προσέφεραν στην υγεία των ασφαλισμένων. Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του φορέα με ταυτόχρονο ηλεκτρονικό έλεγχο για όλους. Άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.

9.      Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ ή άλλοι πόροι) για νέους επιστήμονες και συνεταιριστικές προσπάθειες.

10.  Άμεση κατάργηση της ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης»-ουσιαστικά αντιποίησης-του ιατρικού επαγγέλματος. Ο νόμος 3919 είναι ο προθάλαμος για την εισβολή των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων ντόπιων και ξένων. Καταστρέφει την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση του γιατρού. Ανοίγει τον δρόμο στην υποχρεωτική ιδωτική ασφάλιση. Με την «απελευθέρωση» του ιατρικού επαγγέλματος κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μέλλον.

11.  ΤΣΑΥ. Το κούρεμα του 2012 άφησε διαθέσιμα στο επίπεδο του 17%. Το ταμείο μας δέχτηκε τη μεγαλύτερη ληστεία παρότι αυτοχρηματοδοτούμενο. Έρχεται να προστεθεί και το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν έχει επίσημα στοιχεία. Και το έγκλημα συνεχίζεται με τη μη απόδοση των εργοδοτικών εισφορών (13,33%). Με τη διάλυση του ταμείου μας, έρχεται ως λύση η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία δεν διασφαλίζει τον γιατρό, αλλά τα συμφέροντα. Αρωγός στην προσπάθεια η συντηρητική παράταξη του ΙΣΑ που ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία. Η παράταξη μας θα διεκδικήσει την επιστροφή των κλεμμένων και την απόδοση των οφειλών από τους μεγάλους ομίλους. Θα ζητήσει τη διευκόλυνση πληρωμής των χρεών συναδέλφων. Θα αντισταθεί στην ενοποίηση των ταμείων με τη συγχώνευση και εξαφάνιση του ΤΣΑΥ.

12.  Οι νέοι γιατροί και οι ειδικευόμενοι βιώνουν τα τελευταία χρόνια την αβεβαιότητα και βλέπουν ένα σκοτεινό μέλλον να καλύπτει τα όνειρα τους. Είναι ανάγκη οι νέοι γιατροί να στελεχώσουν μαζικά τις δημόσιες δομές του συστήματος με σταθερή εργασιακή σχέση. Στη σημερινή πραγματικότητα οι ΙΣ και το ΤΣΑΥ οφείλουν να ελαττώσουν η και να μηδενίσουν τις εισφορές για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους. Είναι ανάγκη για  συλλογική πάλη. Καλούμε τους νέους γιατρούς να συμμετέχουν και να ενισχύσουν δυναμικά το Μέτωπο.

13.  Η εκπαίδευση-ειδίκευση  των γιατρών απαιτεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τις κλινικές με πρόγραμμα και έλεγχο. Η αξιολόγηση της εκπαίδευσης πρώτα να γίνεται από τον εκπαιδευόμενο. Η εισαγωγή εξετάσεων για έναρξη ειδίκευσης δεν εξυπηρετεί παρά μόνο σκοπούς απώτερους, αμφισβήτησης του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι ανάγκη με σαφήνεια, χωρίς μισόλογα,οι παρατάξεις να απαντήσουν στον επιχειρούμενο φραγμό. Η δε συνεχιζόμενη εκπαίδευση πρέπει να  αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας με πλήρη αποδέσμευση από ιδιωτικές εταιρίες.

 

Για το ζήτημα της Εναλλακτικής Ιατρικής  η θέση μας είναι ότι   πρέπει να αποτελεί μια εναλλακτική λύση, ένα συμπληρωματικό όπλο στη φαρέτρα της ιατρικής επιστήμης στην καταπολέμηση της νόσου και στην προάσπιση της υγείας των ασθενών. Για να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο πρέπει να την '' τοποθετήσουμε'' δίπλα'' στην κλασική ιατρική και όχι'' απέναντι ''έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων της αλλά και των αδυναμιών της, γνωρίζοντας δηλαδή ποιές νόσους μπορεί να αντιμετωπίσει και ποιές όχι και ως ιατρική επιστήμη απαραιτήτως να ασκείται από γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση η ιατρική πρακτική οφείλει να ασκείται με μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί με επιστημονικές μελέτες και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια για τον ασθενή.

Για τα Κοινωνικά Ιατρεία  πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ανεξάρτητες  συλλογικότητες  που παρέχουν εθελοντικά και δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ σε ανασφάλιστους και άπορους χωρίς διακρίσεις. Σκοπός  τους είναι επίσης  η διεκδίκηση της δωρεάν πρόσβασης στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία.  Η ύπαρξη τους αναγκαία, μέχρι την κατάρρευση της μνημονιακής συγκυβέρνησης και με το δικαίωμα πρόσβασης όλων στο σύστημα.

 

Η παράταξη μας, έβαλε τη σφραγίδα της στις τελευταίες εξελίξεις. Ήταν μπροστά σε όλους τους μικρούς και  μεγάλους αγώνες. Η καθοριστική παρουσία  στη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ, η ανάδειξη  σε πρώτη δύναμη στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ στην Αττική, η καταλυτική παρουσία  στον ΠΙΣ και στην ΕΙΝΑΠ άλλαξαν την κατάσταση στο τελματωμένο επί πολλά χρόνια τοπίο στα συλλογικά όργανα των γιατρών.

Την ώρα που γνωστοί συνδικαλιστές της συντηρητικής παράταξης έβρισκαν «αξιόπιστους συνομιλητές»  , εμείς δίναμε ανυποχώρητα τη μάχη για να αποτραπεί η καταστροφική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων. Την ώρα που «συνδικαλιστές» ζητούσαν στενότερη επικοινωνία με τους μνημονιακούς εκτελεστές και επικροτούσαν τη διάλυση της ΠΦΥ εμείς αποκαλύπταμε την ουσία των κυβερνητικών πολιτικών και καλούσαμε σε ανυποχώρητο αγώνα.

Εμείς  δεν κρύβουμε πως η παράταξη μας είναι παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά παράλληλα η παράταξη μας είναι ανεξάρτητη από  κομματικές παρεμβάσεις.

Κατανοούμε την αγωνία των παρατάξεων που πρόσκεινται στην μνημονιακή συγκυβέρνηση να κρύψουν την πολιτική τους ένταξη.

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή στους αγώνες συναδέλφων μας από το συντηρητικό χώρο και τους καλούμε να συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί μας.

Ξεκαθαρίζουμε όμως πως μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και δημόσια υγεία με επιβίωση των γιατρών δεν συμβιβάζονται. Ο καθένας υποχρεούται να πάρει θέση.

Εμείς δεν κρύβουμε την επιθυμία μας για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και ακύρωση των μνημονίων και προσβλέπουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση της αριστεράς που είναι η μόνη ελπίδα για να σταματήσει η καταστροφή και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες.

Το προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών σε συμπαράταξη με όλο το λαό θα συνεχίσει τον αγώνα για να ανατραπεί η καταστροφική κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της εξαθλίωσης των λειτουργών του.

 Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως δυστυχώς και συνδικαλιστές του ιατρικού χώρου που επιλέγουν να προάγουν το διχασμό και την καλλιέργεια των μικροσυντεχνιακών αντιπαραθέσεων, «βάζοντας πλάτη» αντικειμενικά στην κυβερνητική πολιτική.

Η καταδίκη του "κρατισμού" (δηλαδή του άθλιου συστήματος που έστησε ο πάλαι ποτέ δικομματισμός) δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για κατάργηση κάθε δημόσιας δομής υγείας και την υπηρέτηση του μνημονιακού στόχου απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. Ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας στοχεύει και στην αναβάθμιση του γιατρού Οι ακραιφνείς απολογητές του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού, της συγκυβέρνησης και της άκρατης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία ας μην παριστάνουν τους υπερασπιστές των γιατρών.

Η αντιπαράθεση μεταξύ υποψηφίων και παρατάξεων πρέπει να γίνει με βάση τις πραγματικές απόψεις του καθενός, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αφίστανται από τη συνολική ιδεολογικοπολιτική του αντίληψη, όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει. Η ανεξαρτησία των συνδικαλιστών και η μαχητικότητα τους κρίνονται καθημερινά στην πράξη. Ας συνεννοηθούμε όμως. Καταστροφικές μνημονιακές μειώσεις των δημόσιων δαπανών υγείας και πλήρης ιδιωτικοποίηση δε θα ευνοήσουν ούτε τη δημόσια υγεία, ούτε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των γιατρών. Θα ευνοήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την πλήρη μονοπώληση και τον αποκλεισμό της κοινωνίας από δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν το

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ

Για τη δημοκρατική λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων

Για την αναβάθμιση του ρόλου των Ιατρικών Συλλόγων

Για το σεβασμό και την αξιοπρέπεια του γιατρού

Για ν΄ αλλάξουμε το κατεστημένο σκηνικό στους Ιατρικούς Συλλόγους και  στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, για να φέρουμε τα πραγματικά προβλήματα των γιατρών στην επιφάνεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου