2 Σεπτεμβρίου 2018
Για τον ιο του Δυτικου Νειλου
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓΔΥ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
( ΜΥΘΟΙ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)
Όταν δρας στον τομέα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οφείλεις να κάνεις πολλά συνεχώς και να λες λίγα.
Είναι διαφορετικό πράγμα η διαφάνεια και η ενημέρωση, στα οποία επιμένουμε με χαρακτηριστική συνέπεια, και διαφορετικό η συνεχής επικοινωνιακή ανάδειξη υπαρκτών η ανύπαρκτων θεμάτων, που και αδικαιολόγητο πανικό μπορεί να προκαλέσουν και την διεθνή εικόνα της χώρας να βλάψουν.
Αυτό ισχύει και στο θέμα των παθήσεων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνούπια), ειδικά στον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και την ελονοσία.
Η ΓΓΔΥ σε αυτόν τον τομέα έδρασε πολύ έγκαιρα, με ζήλο επιμονή και όση αποτελεσματικότητα επιτρέπουν οι δυνατότητες αλλά και η ιδιαιτερότητα της επιδημιολογίας του Ιού του Δ Νείλου.
Δράσαμε και δρούμε πάντα σε συνεχή και αρμονική συνεργασία με τα αρμόδια επιστημονικά όργανα ελληνικά και διεθνή (επιτροπή τροπικών νόσων, ΠΟΥ,ECDC).
Αλλά και πρωτοπόρα και με διορατικότητα, όσο αφορά την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου.
Όλα αυτά τα έχουμε εξηγήσει με ανακοινώσεις και λεπτομερειακά Δελτία τύπου.
Αναγκάζομαι να παρέμβω σήμερα, προκειμένου να αποκαταστήσω την αλήθεια σε σχέση με ανακοινώσεις και δηλώσεις που είναι γεμάτες ανακρίβειες, εμπάθεια και αντιεπιστημονικές απόψεις.
ΔΡΑΣΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ Η ΟΧΙ;
Η δράση μας για το 2018 άρχισε τον Σεπτεμβριο του 2017.
Η εγκύκλιος του Υπουργείου σχετικά με την καταπολέμηση του κουνουπιών για το 2018 εκδόθηκε στις 7/3/2018 (ΑΔΑ: 6ΚΙΤ465ΦΥΟ-6ΕΝ),
Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αν δε κάποιος επιθυμεί να την δει θα εκπλαγεί από τις λεπτομερείς οδηγίες και την πρόβλεψη για ζητήματα που προκύπτουν.
ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΣΕ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ;
Η πρώτη κατ’ εξαίρεση άδεια για ειδικές εφαρμογές εκδόθηκε μετά από αίτημα των περιφερειών (ΠΚΜ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΑΜΘ, ΠΔΕ, ΑΤΤΙΚΗΣ) στις 26/4/2018 ΑΔΑ:68ΜΥ465ΦΥΟ-0Δ1
με την έναρξη σχεδόν της περιόδου της καταπολέμησης των κουνουπιών και πολύ πριν εμφανιστεί ο ΙΔΝ.
Οι επόμενες άδειες που εκδίδονται, φυσικά όχι εσπευσμένα, όπως αυτή που μνημονεύεται για την ΠΚΜ, είναι συμπληρωματικές της αρχικής για την επικαιροποίηση περιοχών των περιφερειών που χρήζουν ειδικές εφαρμογές μετά από την παρουσία κρούσματος ΙΔΝ και πάντα μετά από αίτημα κάθε περιφέρειας (έχουν εκδοθεί συμπληρωματικές και για την Αττική ΑΔΑ: Ψ032465ΦΥΟ-Μ16 ,
ΑΔΑ: 6ΤΔΟ465ΦΥΟ-33Ξ.
Οι ενδεδειγμένες εφαρμογές προνυμφοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκίνησαν από τις περιφέρειες νωρίς την Άνοιξη και οι ειδικές εφαρμογές ακμαιοκτονίας αμέσως μετά την εκδήλωση του ΙΔΝ αφού οι άδειες προϋπήρχαν. Ειδικά για την ΠΚΜ που αναφέρεται οι ειδικές εφαρμογές ξεκίνησαν άμεσα κάτι που επιβεβαιώνει και η ΠΕΔ ΚΜ .
Όλα δε αυτά μέσα από συνεχή, εποικοδομητική επικοινωνία και έλεγχο των περιφερειών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.
ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;
Ταξιδιωτική οδηγία φυσικά και δεν έχει εκδοθεί για τη χώρα μας, παρά μόνο ενημέρωση για το θέμα και όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες που έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο (Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία κλπ). Ειδικά η αμερικάνικη πρεσβεία αναφέρει πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στις ΗΠΑ! Πώς να χαρακτηρίσω την ατυχέστατη ανακριβή αναφορά σε δήθεν έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας και τι υπηρεσία προσφέρει στη χώρα αυτό;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ;
Σχέδιο δράσης υπάρχει, το οποίο είναι βασισμένο τόσο στην επιστημονική γνώση και πρακτική όσο και στην υπάρχουσα εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το 2010 έως σήμερα.
Η εξαιρετική συνεργασία της ΓΓΔΥ με την επιτροπή τροπικών νοσημάτων (που αποτελείται από επιστήμονες ειδικούς και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων, και η οποία είναι απολύτως υπερκομματική), αλλά και η συνεχής επικοινωνία με ειδικούς από πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και διεθνείς οργανισμούς, διασφαλίζει την επιστημονική εγκυρότητα και την εξέταση όλων των οικολογικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του θέματος.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;
Οι δράσεις των περιφερειών συζητήθηκαν και στην ευρεία σύσκεψη εθνικών και περιφερειακών αρχών στη ΓΓΔΥ στις 19/7 και στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στις 29/8/2018 όπου τονίστηκε και η σημασία της ενεργού συμμετοχής των δημοτικών αρχών σε θέματα αρμοδιοτήτων τους αλλά και των πολιτών στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας.
Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας, με ανάληψη των ευθυνών και ενέργειες από τον καθένα στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του. Επειδή δε αναδείχτηκαν ορισμένες ασάφειες και «γκρίζες ζώνες» αρμοδιοτήτων, είναι ευκαιρία να λυθούν τώρα αυτά τα ζητήματα.
Παραθέτω λεπτομερώς τα στοιχεία που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω αναφερόμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 31 /08 /2018
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &
ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Ταχ. Δ/νση
Ταχ. Κώδικας
Τηλέφωνο
email Αριστοτέλους 19
Αθήνα 10187
2132161612, 2132161358
gddy@moh.gov.gr
ΠΡΟΣ :
Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΘΕΜΑ: «Δράσεις Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και ευρύτερη αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου»
ΣΧΕΤ: 1.Το από 31/8/2018 Ενημερωτικό Σημείωμα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής
2. Το από 5/8/18 ηλεκτρονικό μήνυμα του ΚΕΕΛΠΝΟ
Σε συνέχεια προφορικού αιτήματος του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με δράσεις Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και ευρύτερη αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου και λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω (1, 2) σχετικά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας ενημερώνουμε ότι:
I. ΓΕΝΙΚΑ
Η επιδημιολογία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μη εμφανώς προβλέψιμη η κυκλοφορία του ιού και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης.
Κατά τη φετινή περίοδο 2018 καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, με πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού και τρέχουσα αυξητική τάση αυτών των κρουσμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες (όπως στην Ιταλία και στη Σερβία). Ως παράγοντες που πιθανά συντέλεσαν στην πρώιμη έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας του ιού στη νότιο-ανατολική Ευρώπη, σε σχέση με προηγούμενα έτη, θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού (πολύ πάνω από των προηγούμενων ετών).
Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης στην Ελλάδα, σε εθνικό επίπεδο
Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρήθηκε πιθανή η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα την περίοδο 2018, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είχαν εγκαίρως ειδοποιήσει για την πιθανή επανεμφάνιση του ιού κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης, τόσο τις αρχές τοπικές αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμους), όσο και τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά σχετικά με την ανάγκη συνεχιζόμενης εγρήγορσης και απόκρισης.
ΙΙ. ΣΧΕΔΙΟ ΡΟΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ
i. Οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας στη χώρα μας εφαρμόζουν φέτος -όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης- σχέδιο ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου, που περιλαμβάνει:
1. ευαισθητοποίηση -ήδη από το Μάιο 2018- των επαγγελματιών υγείας πανελλαδικά, για την ανάγκη διερεύνησης των ύποπτων κρουσμάτων,
2. υποστήριξη της εργαστηριακής διάγνωσης στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς και σε εξειδικευμένα εργαστήρια,
3. καθημερινή επικοινωνία με τα εργαστήρια και άμεση διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων εντός 24 ωρών από τη διάγνωσή τους,
4. άμεση ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων (τηλεφωνικά και εγγράφως), σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τα διαγνωσθέντα κρούσματα, για οποιαδήποτε ένδειξη κυκλοφορίας του ιού (σε ανθρώπους, ζώα ή κουνούπια), και για τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης,
5. έκδοση εβδομαδιαίας έκθεσης επιδημιολογικών δεδομένων από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., προς ενημέρωση του κοινού, των επαγγελματιών υγείας και των αρχών.
ii. Όσον αφορά στα έργα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς τα έργα αυτά υπάγονται στην αρμοδιότητα των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Α΄και Β’ βαθμού), η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. -με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας- αναλαμβάνουν αδιαλείπτως δράσεις ευαισθητοποίησης των αρμόδιων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Δήμων, για την έγκαιρη έναρξη και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, και την ανάδειξή τους σε θέμα υψηλής προτεραιότητας.
Συγκεκριμένα:
1. η Γενική Γραμματεία Δημόσιας υγείας οργανώνει και συγκαλεί κατ΄ επανάληψη -φέτος και κατά τα προηγούμενα έτη- συναντήσεις εργασίας τόσο με τις αρμόδιες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης των Περιφερειών και τις αρχές δημόσιας υγείας, όσο και με άλλους αρμόδιους εθνικούς φορείς, με στόχο αφενός το συντονισμό και την οργάνωση των δράσεων, στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας, και αφετέρου την ευαισθητοποίηση των περιφερειακών αρχών για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων,
2. το Υπουργείο Υγείας εκδίδει στις αρχές της Άνοιξης σχετική εγκύκλιο για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών,
3. η διατομεακή Επιτροπή για την Πρόληψη κα Αντιμετώπιση Τροπικών Νόσων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει τακτικά και εκτάκτως και γνωμοδοτεί για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές,
4. το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υλοποιεί επιπρόσθετες δράσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών αρχών (Περιφερειών και Δήμων) για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών (έγγραφη επικοινωνία φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου 2018), επικοινωνεί άμεσα (και εγγράφως) με τις τοπικές αρχές όπου καταγράφονται κρούσματα της νόσου σχετικά με τις συνιστώμενες δράσεις πρόληψης, και είναι σε διαρκή καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας, που υλοποιούν τις δράσεις αυτές,
5. παρακολουθείται η πορεία των έργων καταπολέμησης κουνουπιών από τις Περιφέρειες/ Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (με προτυποποιημένη διαδικασία) και συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή και το στάδιο υλοποίησης των έργων και την κατανόηση των εκάστοτε προβλημάτων και καθυστερήσεων,
6. συνεχίζεται η προσπάθεια συλλογής εντομολογικών δεδομένων και οργανώνεται η συνέχιση προγράμματος ενεργητικής εντομολογικής επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και -μακροπρόθεσμα- η δημιουργία εθνικής βάσης εντομολογικών δεδομένων στη χώρα.
Επιπρόσθετα:
7. διενεργούνται δράσεις ενημέρωσης του κοινού, με ενημερωτικές συναντήσεις και διάθεση ενημερωτικού υλικού (φυλλαδίων, αφισών),
8. λειτουργούν αδιαλείπτως διατομεακές ομάδες εργασίας για την εκτίμηση των επηρεαζόμενων περιοχών και την αξιολόγηση των περιστατικών και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και για την αιμοεπαγρύπνηση από το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.,
9. υπάρχει συνεχής συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που διενεργεί πρόγραμμα επιτήρησης του ιού σε ιπποειδή,
10. υπάρχει επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με φορείς δημόσιας υγείας του εξωτερικού, όπως με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC) στο οποίο δηλώνονται τα περιστατικά σε εβδομαδιαία βάση.
ΙΙΙ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ:
Ειδικότερα σε εφαρμογή των ανωτέρω για την πρόληψη και ευρύτερη αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου κατά το τρέχον έτος έλαβαν χώρα από το Υπουργείο Υγείας (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας) οι ακόλουθες ενέργειες:
1. Μετά από τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας για έγκαιρο προγραμματισμό των ψεκασμών της επόμενης περιόδου, το Σεπτέμβριο 2017 απεστάλη το υπ΄αριθμ. Γ1α/Γ.Π.οικ.67628/6-9-2017 (ΑΔΑ: 6ΓΘΔ465ΦΥΟ-ΓΔ5) έγγραφο στις Περιφερειακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της χώρας προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες τους για την μέριμνα έγκαιρης εξασφάλισης χρηματοδότησης και υλοποίησης προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.
2. Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους επικαιροποιήθηκε Εγκύκλιος «Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2018» (ΑΔΑ: 6ΚΙΤ465ΦΥΟ-6ΕΝ) προς τις Περιφερειακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της χώρας. Με την εγκύκλιο δόθηκαν συστάσεις για τις μεθόδους καταπολέμησης κουνουπιών, την προστασία του προσωπικού και την ενημέρωση του κοινού.
3. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης και των δράσεων πρόληψης για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και κατά κύριο λόγο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, με στόχο τη διατομεακή συνεργασία και το συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη των αρμοδίων επιστημονικών και υπηρεσιακών φορέων (Υπουργείου Υγείας, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου), που πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2018 στο Υπουργείο Υγείας.
4. Για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από τον ιό του Δ. Νείλου, η Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων συνεδρίαζε τακτικά και εκτάκτως, από το Νοέμβριο του 2017 έως σήμερα.
5. Έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία μας άδειες προνυμφοκτονίας από αέρος για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Αττικής (Ανατολικής Αττικής και Νήσων), Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2018.
6. Έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία μας, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων, άδειες χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για εφαρμογή ULV ακμαικτονίας (για την καταπολέμηση ενήλικων κουνουπιών) από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας για το έτος 2018.
7. Πρόσφατα εκδόθηκαν κατόπιν έκτακτων αιτημάτων των Περιφερειών, άδειες χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για εφαρμογή ULV ακμαιοκτονίας από εδάφους για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής (ΑΔΑ: 6ΤΔΟ465ΦΥΟ-33Ξ) και Νήσων (ΑΔΑ: Ψ032465ΦΥΟ-Μ16), στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης (ΑΔΑ: 68ΜΥ465ΦΥΟ-0Δ1) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΔΑ: 65ΓΓ465ΦΥΟ-1Υ6).
IV. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Οδηγίες προς κοινό, επαγγελματίες υγείας και αρχές
Σε κάθε περίπτωση και με στόχο τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό να λάβουν μέτρα πρόληψης και τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής των παρακάτω συστάσεων:
1. Προς το κοινό (όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες): Επισημαίνεται η ανάγκη σχολαστικής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια (φυλλάδιο, παρουσίαση), σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν (επιγραμματικά): κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος (κατά προτίμηση με δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα) και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/ εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σιτών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air-condition), απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/ δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
2. Προς τους επαγγελματίες υγείας: Επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης για την έγκαιρη διάγνωση περιστατικών, με έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει αποστείλει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
3. Προς τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και αρχές δημόσιας υγείας: Επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης και ενεργοποίησης για την υλοποίηση και εντατικοποίηση δράσεων πρόληψης, που αποσκοπούν αφενός στη μείωση του τοπικού πληθυσμού των κουνουπιών (εντατικοποίηση έργων καταπολέμησης) και αφετέρου στην ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Στις Περιφέρεις και Δήμους που έχουν ήδη εμφανισθεί κρούσματα, οι δράσεις αυτές συνιστάται άμεσα να εντατικοποιηθούν κατά προτεραιότητα στις ευρύτερες περιοχές πιθανής έκθεσης των διαγνωσθέντων ασθενών, με τη συνεργασία και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, με την ενίσχυση των έργων εκτάκτως με κάθε τρόπο και την ανάδειξή τους σε θέμα ύψιστης και άμεσης προτεραιότητας.
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΟΥΛΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου