20 Ιουνίου 2016
Ενα προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο
Ένα προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο
Τριποταμιανός Γ.
|
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΝ 19.06.2016
Του Γ. Τριποταμιανού
Ένα είναι σίγουρο: το βρετανικό δημοψήφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, σε όλη την διάρκεια της εκστρατείας, έγινε ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πλέον είναι βαθιά διχασμένη.
Η οικονομική κρίση ανέδειξε τις ανισότητες, αλλά -το πιο σημαντικό- έκανε φανερό το γεγονός ότι οι λαοί της Ευρώπης αντιλαμβάνονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο ο καθένας τον γείτονά του. Αν και κανένας κορυφαίος πολιτικός δεν το συζητάει δημόσια, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση βρίσκεται πολύ κοντά στο να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν στο ευρωπαϊκό σπίτι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους "νοικοκύρηδες" και τους άλλους "ακαμάτηδες" και "τεμπέληδες", ενώ την ίδια στιγμή οι θεωρούμενοι "οκνηροί" αισθάνονται ότι πληρώνουν με αίμα και θυσίες την ευημερία των "νοικοκύρηδων".
Για να το πούμε πιο απλά, όταν σε ένα σπίτι επικρατούν η "καχυποψία", η "επιφυλακτικότητα" και η "ιδιοτέλεια", η διάλυσή του είναι απλώς θέμα χρόνου.
Και η βρετανική διαδρομή προς την κάλπη, όχι μόνο έφερε όλα αυτά στην επιφάνεια, αλλά ανέδειξε με θορυβώδη τρόπο, επειδή η Βρετανία είναι μεγάλη, μία αλήθεια: οι φυγόκεντρες δυνάμεις δεν ανήκουν πλέον στο πολιτικό περιθώριο της ηπείρου. Αντιθέτως, η κρίση λειτούργησε σαν "λίπασμα". Τις μεγάλωσε, τις ενίσχυσε και τις κατέστησε κρίσιμη πολιτική δύναμη, η οποία επηρεάζει όλο και περισσότερο την πολιτική καθημερινότητα της Ευρώπης, αφού πλέον έχουν ισχυρό ρόλο και στις χώρες της Ένωσης.
Η διαχειριστική λογική που ακολουθήθηκε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και η οποία βασίστηκε στους συμβιβασμούς μεταξύ των ισχυρών και στην επιβολή αποφάσεων στους αδύναμους αποδείχθηκε αδιέξοδη στην πράξη. Στην πραγματικότητα διεύρυνε τις ανισότητες, προκάλεσε νέες εχθρότητες και όξυνε την επιφυλακτικότητα μεταξύ των Ευρωπαίων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πλέον κάθε μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει γίνεται αφορμή για να εκδηλωθούν οι διαφορές που υπάρχουν.
Στην πραγματικότητα το βρετανικό δημοψήφισμα, η κρίση του Νότου και το προσφυγικό έκαναν φανερό ότι πλέον το μοντέλο διακυβέρνησης στην Ευρώπη έχει φθάσει στα όριά του. Αν δεν αλλάξει, τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα ξεσπάσει η "πυρκαγιά". Και η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ε.Ε., τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία υπάρχουν μικρές εστίες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε πύρινη λαίλαπα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου