28 Απριλίου 2016

...και να μην ξανακερδίσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;

...και να μην ξανακερδίσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ; Βρατσάλης Κώστας | ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΝ 27.04.2016 ...και να μην ξανακερδίσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ; ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΡΑΤΣΑΛΗ* Υπάρχει ένα πρόβλημα με την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ή του μηχανισμού δέσμευσης που είπαν κάποιοι, ή του μηχανισμού εξισορρόπησης αποκλίσεων που λέει το Μαξίμου. Γιατί, λογικά, για να λέμε την αλήθεια, έχει κάποια βάση μια τέτοια πρόταση, αλλά βέβαια μόνο αν περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα και για τους δύο συμβαλλόμενους. Όχι μόνο για τον ένα. Τι εννοώ; Όταν κλείνεις μια συμφωνία, μας λένε, εκ των υστέρων βέβαια, θα πρέπει να προβλέπεται τι θα συμβεί αν δεν τηρηθεί. Λογικό ακούγεται. Προφανώς, όμως, αυτή η πρόβλεψη θα πρέπει να αφορά και τις δύο πλευρές. Γιατί, απλούστατα, στη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, παραβιάσεις ή παραλήψεις μπορεί να προκύπτουν και από τις δυο πλευρές. Ξεκινάμε από το ότι υπάρχουν ήδη πάσης φύσεως συμφωνίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ευρωζώνης. Προφανώς θα πρέπει και γι' αυτές τις συμφωνίες -αν όχι κυρίως γι' αυτές- να θεσπιστούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να μπορούμε να τις εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον από εδώ και πέρα. Είναι μια καλή ευκαιρία τώρα, νομίζω, που εκ των υστέρων ήρθε αυτή η φαεινή ιδέα στους λεγόμενους θεσμούς, να ψηφιστούν κι αυτά μαζί με τα προληπτικά μέτρα που ζητούν για να κλείσει η αξιολόγηση. Αναφέρω κάποια παραδείγματα που αφορούν συμφωνίες ή ευρωπαϊκά κεκτημένα ή κάποια δεδομένα, με τα ανάλογα προληπτικά μέτρα που προτείνω να ψηφιστούν κι ας προταθούν κι άλλα - προσωπικά δεν έχω αντίρρηση.
1ο Παράδειγμα: Σε συμφωνίες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, περιλαμβάνεται, απ' ό,τι ξέρω, η συνθήκη των ανοιχτών συνόρων μεταξύ των χωρών της Ένωσης. Προληπτικό μέτρο: Όποια χώρα κλείνει τα σύνορά της να αποπέμπεται απ' όλα τα όργανα της Ε.Ε. για διπλάσιο χρονικό διάστημα απ' αυτό που τα είχε κλειστά κι αν δεν ανήκει στην Ε.Ε., να παγώνει για μια δεκαετία οποιαδήποτε συζήτηση σε τυχόν αίτημα ένταξής της. 2ο Παράδειγμα: Υπάρχουν χώρες της Ε.Ε. με πολεμικές βιομηχανίες. Προληπτικό μέτρο: Όποιες χώρες πουλάνε όπλα σε εμπόλεμη περιοχή, υποχρεούνται να φιλοξενούν αναλογικά και τους πρόσφυγες που προκαλεί αυτός ο πόλεμος χωρίς να επιβαρύνουν άλλες χώρες. (Ας τα βρίσκουν μεταξύ τους).
3ο Παράδειγμα: Υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ε.Ε. που "λαδώνουν" πολιτικά στελέχη, και ολόκληρα κόμματα καμιά φορά, άλλων χωρών για να προωθούν τα συμφέροντά τους σε αυτές τις χώρες. Προληπτικό μέτρο: Μόλις αποδεικνύεται τέτοιο σκάνδαλο, η αντίστοιχη χώρα, π.χ. η Μάλτα, να επωμίζεται τη ζημιά και να αποζημιώνει άμεσα και χωρίς διακανονισμούς την πληγείσα χώρα, να απαγορεύει στην εν λόγω βιομηχανία να δραστηριοποιηθεί ξανά σε αυτή τη χώρα, καλύπτοντας όμως τις ελλείψεις που ενδέχεται να προκληθούν και, κατά τα άλλα, ας βγάζουν τα μάτια τους μεταξύ τους (η συγκεκριμένη βιομηχανία με την αντίστοιχη κυβέρνηση της χώρας). 4ο Παράδειγμα: Υπάρχουν πάλι βιομηχανίες κάποιων χωρών της Ε.Ε. που μολύνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον άλλων χωρών της Ε.Ε. σύμφωνα με τους νόμους των χωρών που δραστηριοποιούνται. Προληπτικό μέτρο: Να διακόπτεται άμεσα η λειτουργία τους στις χώρες που επλήγησαν και να υποχρεούνται από τις κυβερνήσεις τους να χρηματοδοτούν περιβαλλοντικά προγράμματα διπλάσιας αξίας του κόστους των ζημιών που προκάλεσαν σε περιοχές που θα υποδεικνύονται από την πληγείσα χώρα. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία, μαζί με τα προληπτικά μέτρα που μας ζητούν, να συμπεριληφθούν και τα παραπάνω και όποια άλλα κινούνται σε μια λογική αποκατάστασης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν απ' την πλευρά τους "οι θεσμοί" βλέπουν να έχει πληγεί μια φορά η εμπιστοσύνη, από την πλευρά του ο ελληνικός λαός βλέπει να μην έχουν καμιά διάθεση να φύγουν απ' τον σβέρκο του. Το θεωρώ λοιπόν και λογικό, και δίκαιο ένα τέτοιου είδους πλέγμα προληπτικών μέτρων για την αποκατάσταση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στο κάτω - κάτω, τα παραπάνω που αναφέρω αφορούν εμπειρίες, ενώ τα δικά τους εικασίες. Φοβάμαι ότι αν η Βουλή ψηφίσει μόνο τα δικά τους προληπτικά μέτρα, χάριν της αξιολόγησης, θα φτάσουν στο σημείο να ζητούν στη συνέχεια να ψηφίσει η Βουλή να μην ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές στην Ελλάδα. Δεν θα το ζητήσουν μόνο αν δεν θα υπάρχει πλέον λόγος. Έτσι νομίζω. * Ο Κώστας Βρατσάλης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου