2 Ιουλίου 2016

«Καημένη γενιά» είστε και φαίνεστε

«Καημένη γενιά» είστε και φαίνεστε Μπούσιος Ανδρέας Δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2016 19:00 Grexit, “Μενουμευρωπαίοι”, πτώση τείχους του Βερολίνου, εμφύλιος σε όλη τη Μέση Ανατολή, εκατομμύρια πρόσφυγες, φτώχεια... Τώρα πια, και με το Brexit, συνειδητοποίησα ότι ποτέ κανένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα δεν έγινε τόσο γνωστός για έναν λάθος στίχο... Grexit, “Μενουμευρωπαίοι”, πτώση τείχους του Βερολίνου, εμφύλιος σε όλη τη Μέση Ανατολή, εκατομμύρια πρόσφυγες, φτώχεια... Τώρα πια, και με το Brexit, συνειδητοποίησα ότι ποτέ κανένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα δεν έγινε τόσο γνωστός για έναν λάθος στίχο. Ποτέ ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα δεν στιγμάτισε μια γενιά τόσο πολύ και ποτέ κανένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα δεν έπεσε τόσο έξω όσο ο Νίκος Πορτοκάλογλου και συνολικά οι Φατμέ. “Χούντα δεν θυμάμαιν μα ούτε ελευθερία, της Μεταπολίτευσης καημένη γενιά άχρωμα όλα και λειψά” τραγουδούσαν το 1985 και τους αποθεώναμε. Αγοράζαμε τα δισκάκια (δεν υπήρχαν CD τότε) γυρίζοντας από τον ψυχολόγο που είχαμε πάει για να μας ανεβάσει το ιστορικό Εγώ μας και απογειώναμε την καριέρα τους.
Και ύστερα... Έπεσε το τείχος του Βερολίνου και κατέρρευσε όλο το σοβιετικό μπλοκ με το οποίο όλοι είχαμε μεγαλώσει μέχρι τότε, άλλοι ως φόβο, αφού θα μας έπαιρναν τα σπίτια, και άλλοι ως ελπίδα επαναστατική. Μετά διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, με την οποία... μεγαλώσαμε μαζί στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας και την οδηγήσαμε... στα Ζastava (οι νεότεροι, δυστυχώς, θα πρέπει να το googlάρουν). Και ύστερα ζήσαμε το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης. Από το '50 ζούσαν με το όνειρο και εμείς το ζούσαμε ως ιστορική πραγματικότητα. Πριν προλάβουμε να το χαρούμε, ήρθε στην ταβέρνα των Βρυξελλών ο λογαριασμός και καταρρεύσαμε. Τόσο “άσπρο - μαύρο”, τόσο “άνοδο και πτώση”, τόσο “μέσα - έξω” καμιά γενιά δεν βίωσε στην Ελλάδα!
Από την αυτοκρατορία του Αντρέα στη Φώφη! Από το ΚΟΔΗΣΟ στο Ποτάμι. Από τη δραχμή στο ευρώ κι από το ευρώ στο... ευρώ. Πόσα μπορεί να αντέξει μια γενιά; Εμείς, η “καημένη γενιά”, είδαμε όλες τις βεβαιότητες να καταρρέουν. Από την πολιτική έως τη γεωγραφία (ως μάθημα) άλλαξαν όλα. Η “καημένη γενιά” ήξερε την Τσεχοσλοβακία ως μία χώρα και η Εσθονία δεν υπήρχε. Για να καταλάβατε, εμείς (ως γενιά) της δεκαετίας του '80 πιστεύαμε ότι θα πεθάνουμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα την ξεκουράζει πού και πού η Ν.Δ.! Πιστεύαμε ότι οι μισθοί είναι κάτι που συνεχώς αυξάνεται, και ότι οι πόλεμοι είναι breaking news! Και εντάξει, πολλές από τις βεβαιότητες που είχαμε μπορεί..., ενδεχομένως, ίσως..., και να ήταν λάθος. Αλλά να μας λες και καημένη; Πάει πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου