28 Οκτωβρίου 2014

Θανατηφόρα κοροϊδία για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Ο εμπαιγμός των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.

nosokomeia782Του Πέτρου Κατσάκου. Πηγή: Avgi.gr


Ο Μιχάλης Ρουτζάκης είναι ένα από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που βιώνει την σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις μεγαλόσχημες δηλώσεις του νυν και του πρώην υπουργού Υγείας περί δήθεν φαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.
Στις 18 Αυγούστου του 2013, ο 63χρονος ελεύθερος επαγγελματίας υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Νοσοκομείο Γεννηματά. «Μέσα στην ατυχία μου είχα την τύχη να πέσω στα χέρια εξαιρετικών γιατρών αφού κατάφεραν να με κρατήσουν στη ζωή παρά τις τρεις ανακοπές που έπαθε η καρδιά μου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκα» θυμάται ο κ. Ρουτζάκης, που μπορεί να κέρδισε τη μάχη με τον θάνατο, αλλά εδώ και ένα χρόνο είναι ο μεγάλος χαμένος στη μάχη με την κυβερνητική αναλγησία.
Ανασφάλιστος τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας του να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές και αφού νοσηλεύθηκε μία εβδομάδα το εξιτήριο από το νοσοκομείο συνοδευόταν και από έναν λογαριασμό 4.757 ευρώ που, όπως λέει, «μου ζήτησαν να πληρώσω με την απειλή πως αν δεν εξοφλήσω τα νοσήλια, το χρέος μου θα πάει στην εφορία». Τον Μάιο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης ανακοινώνει ότι «οι ανασφάλιστοι θα νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει παραπεμπτικό από γιατρό του ΠΕΔΥ και ειδική τριμελή ιατρική επιτροπή».
Παρά τις δηλώσεις του υπουργού, όμως, λίγες ημέρες αργότερα, το χρέος του Μιχάλη Ρουτζάκη μεταφέρθηκε στην εφορία. «Όχι μόνο δεν ισχύουν όλα αυτά που λένε οι υπουργοί, αλλά η αλήθεια είναι ακόμα πιο σκληρή για εμάς τους ανασφάλιστους» λέει ο 63χρονος συμπληρώνοντας πως «ακόμα και τα φάρμακα, τα οποία ο κ. Βορίδης δήλωσε πως θα είναι δωρεάν για εμάς τους ανασφάλιστους, εγώ τα προμηθεύομαι εδώ και ένα χρόνο από το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού αφού για το σύστημα υγείας της κυβέρνησης εγώ είμαι πλέον ανύπαρκτος και αόρατος».

Δεν υπάρχει επαφή με τη λογική στο υπουργείο Υγείας

Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας αναγκάζεται να επικοινωνεί με το υπουργείο Υγείας μεταφέροντας καθημερινά περιπτώσεις όπως αυτής του Μ. Ρουτζάκη σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στα προβλήματα των ανασφάλιστων που ζητούν βοήθεια στις δομές αλληλεγγύης. «Σταμάτησα πια να τους τηλεφωνώ καθώς στο υπουργείο έχει χαθεί πλέον κάθε επαφή με τη λογική» λέει αγανακτισμένος ο Γ. Βήχας και κάνει λόγο για συστηματικό εμπαιγμό των ανασφάλιστων από την κυβέρνηση.
«Υποσχέθηκαν νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει στην πράξη καθώς, όπως καλά γνωρίζουμε όλοι, από τον Ιανουάριο του 2014 τα νοσοκομεία λειτουργούν με κλειστούς προϋπολογισμούς και λεφτά δεν υπάρχουν» συνεχίζει ο καρδιολόγος του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού που στα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης λειτουργεί ως όαση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στην έρημο της μνημονιακής εξαθλίωσης. Οι νόμοι, οι δεσμεύσεις και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών παραμένουν κενό γράμμα καθώς πίσω από τις υποσχέσεις των υπουργών το σύστημα υγείας εξακολουθεί να χρεώνει τους ανασφάλιστους ασθενείς και μάλιστα με εντολές διοικητών νοσοκομείων.
Χαρακτηριστική περίπτωση το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, όπου με εγκύκλιο του διοικητή της 16 Οκτωβρίου ενημερώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες: «Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα χωρίς το βιβλιάριο ασθενείας τους (για τους ασφαλισμένους) ή χωρίς χρήματα για την πληρωμή (για ανασφάλιστους), ο ασθενής ή ο συνοδός του υπογράφουν Δήλωση Αναδοχής Χρέους, με καταχώρηση όλων των ατομικών στοιχείων τους (Α.Δ. Ταυτότητας, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΦΜ αρμόδια Δ.Ο.Υ) και με την υποχρέωση να προσκομίσουν το βιβλιάριο ασθενείας τους ή τα χρήματα εντός τακτής οριζόμενης προθεσμίας. Για Δηλώσεις Αναδοχής Χρέους που δεν τακτοποιούνται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ακολουθείται η διαδικασία βεβαίωσης της οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ».
Για συνειδητή επιλογή του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο ο καρδιολόγος του Κοινωνικού Ιατρείο Ελληνικού, υποστηρίζοντας πως «ουσιαστικά κρύβονται πίσω από ανεφάρμοστες αποφάσεις που πάρθηκαν μόνο για να αντιμετωπισθεί επικοινωνιακά το πρόβλημα των ανασφάλιστων».

Δεν εφαρμόζουν ούτε τις ίδιες τους τις αποφάσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τους έξι τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις για το θέμα των ανασφάλιστων, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα για το μείζον αυτό κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Η πρώτη υπεγράφη στις 5/6/2014, από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Η δεύτερη υπεγράφη στις 19/6/2014 από τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών, ενώ η τρίτη υπεγράφη τον Αύγουστο από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ξεπεραστούν και οι όποιες δυσλειτουργίες του συστήματος που είχε επικαλεστεί το καλοκαίρι ο κ. Βορίδης ζητώντας μια πίστωση χρόνου λίγων εβδομάδων, οι ανασφάλιστοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με τον κυνισμό και τη λογιστική αντίληψη των διοικήσεων των νοσοκομείων που ζει και βασιλεύει με την ανοχή του υπουργού Υγείας. «Είναι εύκολο να τα φορτώνουν στους διοικητές ενώ δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια ώστε να εφαρμοστεί από τις διοικήσεις η απόφαση που οι ίδιοι ανακοίνωσαν» λέει με νόημα ο Γιώργος Βήχας σε μια προσπάθεια να περιγράψει πως πίσω από τη δήθεν δυσλειτουργία του συστήματος κρύβεται η πολιτική μιας κυβέρνησης που στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν δείχνει καμία διάθεση να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που αφορά πλέον σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

27 Οκτωβρίου 2014

H Αγνωστη χώρα της Αναπηρίας.


 


«Η Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας»

Σάββατο 1η Νοέμβρίου στις 7μμ


 

  Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης μετρά ήδη 5 μήνες λειτουργίας, εξυπηρετώντας ανασφάλιστους , άπορους και άνεργους συμπολίτες μας με στόχο να τους παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή.

 

   Με το εγχείρημα αυτό, δεν επιδιώκουμε  να υποκαταστήσουμε το κράτος και τις δομές του, αλλά μαζί με όλους εσάς να διεκδικήσουμε  ξανά το χαμένο δικαίωμα της ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης στην υγεία αλλά και στα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά.

  Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρώντας ότι στόχος μας δεν είναι μόνο η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε συμπολίτες μας, αλλά η κινητοποίηση της κοινωνίας ώστε όλοι και όλες μαζί να διεκδικήσουμε μια κοινωνία της συμμετοχής, της ενεργούς δράσης και της αλληλεγγύης, διοργανώνουμε μια σειρά από εκδηλώσεις με θέματα που μας αφορούν όλες και όλους.

Το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 7μμ , σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ, διοργανώνουμε την 1η εκδήλωση με θέμα:

 «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας»


Η εκδήλωση θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΙΚΑΣ»
(Αγ. Ανδρέου 1 & Κ. Παλαιολόγου-Νέα Σμύρνη)
Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ από το διεθνές φεστιβάλ EMOTION PICTURES
• Απαγορευμένες πράξεις | Forbidden Acts
Τοντ Χέρμαν│ΗΠΑ│2006│12 λεπτά
• MasterPiece – Μέρος Ι |MasterPiece – Part Ι
Στέφανος Μονδέλος | Ελλάδα | 2007 | 25 λεπτά
• Το τίμημα της ζωής | DV8: The cost of living
Λόιντ Νιούσον│Μεγάλη Βρετανία│2004│34 λεπτά


Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα:
«Κρίση και Αναπηρία»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ/τριες:

  • Κατερίνα Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής
  • Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, ακτιβιστής με αναπηρία
  • Ορέστης Ιωάννου,  Εκπαιδευτικός με αναπηρία
     

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θέμης Παυλόπουλος, μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Νεας Σμύρνης.


 

Να σημειώσουμε ότι ο χώρος διεξαγωγής είναι φιλικός και προσβάσιμος για  ΑμεΑ,
τα ντοκιμαντέρ φέρουν υπότιτλους για Κωφούς/Ες και η συζήτηση θα υποστηριχθεί από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Τέλος, το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα διατίθεται σε μορφή Braile και μεγαλογράμματης γραμματοσειράς.

 

Και επειδή οι ανάγκες σε φάρμακα είναι μεγάλες ,όσοι και όσες έχετε φάρμακα που δεν χρειάζεστε , μπορείτε να μας τα φέρετε στο χώρο της εκδήλωσης!

 

24 Οκτωβρίου 2014

There are cancer patients who can’t have their chemotherapy and radiotherapy, there are children with no proper vaccination.


 
Bank Genoctony.
 
 
WELCOME W.H.O.

 

Dear Colleagues

The Health Department of “SYRIZA” welcomes you, wishing to have a productive conference. We hope you will have a good time in Athens enjoying the lovely greek weather and the monuments of the city.

Looking at your topics we realize how ironic they seem to Athenians in a period of health catastrophe due to financial policies.

We regret to inform you that in this country the health status of the population deteriorates every day and health inequities increase in a stable rate.  In this country people lost their jobs, lost their social insurance, lost the access to hospitals and the access to treatments.

It sounds tragic also your topic regarding “improving leadership and participatory governance for health”, as the last decision (3 months ago) of the greek government for health coverage of acute illness for uninsured people is one more proof that in this country memorandum led to a humanistic crisis difficult to manage.... More over solidarity medical and pharmacy structures gave care for over 150000 people in the area of Attica last year.

We declare national debt is not the amount owed by the greek state, national debt and duty is to provide funds in order to reverse the day by day health status of Greeks which is worsening. We remind you that in this country there are cancer patients who can’t have their chemotherapy and radiotherapy, there are children with no proper vaccination. There are people who can’t afford to pay for their pharmaceutical treatment. In addition, preventive measures for population protection from epidemic diseases are neglected from memorandum government leading to the result that after 60 years in this country we have again cases of domestic malaria!!!!!!!!!

We declare that people must be allowed to meet their living expenses before taking care of debt repayments.

Dear Colleagues

You must activate your authority in order to have a real contribution in health improvement of the greek part of European population. Thus spend money to support public health and not in theoretical approaches of “healthy” smoking free cities........In that case you are also welcome as Scientists and Health Professionals not only as visitors.

 

Contribution to the topic “Measuring health & wellbeing”    

 

SYRIZA Health Professionals October 2014

18 Οκτωβρίου 2014

Σε ιδιώτες δίνει το Νοσοκομείο Σαντορίνης η κυβέρνηση


4 εκατομυρια ψηφοφόροι απέσυραν την υποστήριξη τους σε 4 χρονια από ΠΑΣΟΚ+ΝΔ, Εσεις;;

Share0
syrmalenios_nikos_vouliΣε ιδιώτες δίνει το Νοσοκομείο Σαντορίνης η κυβέρνηση
Την ύπαρξη πρότασης ιδιωτικοποίησης παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου
Σε ιδιώτες μέσω δημοσίου διαγωνισμού επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση το Nοσοκομείο της Σαντορίνης, του οποίου η κατασκευή έγινε αποκλειστικά με εθνικούς πόρους και κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ, ένα νοσοκομείο το οποίο είναι ήδη τελειωμένο, αλλά και πλήρως εξοπλισμένο. Αυτό παραδέχθηκε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.
Στην τοποθέτησή του, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Σαντορίνη δεν είναι ένα τυχαίο νησί, αλλά ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Απ’ αυτήν την άποψη δέχεται ενάμισι- δύο εκατομμύρια τουρίστες και επισκέπτες το χρόνο. Κατά συνέπεια, πέρα από το μόνιμο πληθυσμό που με βάση την τελευταία απογραφή του 2011 είναι αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένοι δεκαπέντε χιλιάδες κάτοικοι, περιλαμβάνει και τα γύρω νησιά. Δηλαδή, μιλάμε για τρεις-τέσσερις χιλιάδες κατοίκους περίπου μαζί με τα γύρω νησιά. Φιλοξενεί, βεβαίως και αυτό το ενάμισι-δύο εκατομμύρια τουρίστες.
Υπάρχει σχέδιο το οποίο έχει συζητηθεί επανειλημμένα και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που σημειωτέον είχε συμφωνήσει να προχωρήσει η λειτουργία του, εφόσον συμφωνούσε και το Υπουργείο Οικονομικών, διότι ξέρετε καλά ότι το Νοσοκομείο έχει ενταχθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.) και επομένως εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Οικονομικών.
Είχε συμφωνηθεί, λοιπόν, να προχωρήσει αυτή η υπόθεση με βάση το χρηματοδοτικό και λειτουργικό σχήμα, το οποίο είχαν προτείνει οι φορείς της Σαντορίνης, με σύμφωνη γνώμη του τότε Υπουργού Υγείας, αλλά και κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών, για να αρχίσει να τίθεται επιτέλους σε λειτουργία.
Δυστυχώς, βλέπουμε ότι υπήρξε μία παρελκυστική τακτική και δεν υπήρξε συνέχεια. Έγινε ο ανασχηματισμός, ήρθατε εσείς στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας και έκτοτε δεν υπάρχει επίσημη απάντηση. Ξέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία συνάντησή σας με το Δήμαρχο Σαντορίνης και ξέρουμε ότι του μιλήσατε για διεθνή διαγωνισμό, για να το αναλάβει ιδιώτης. Αν είναι έτσι, θέλουμε να μας το ξεκαθαρίσετε αυτό και να τοποθετηθεί ο καθένας από εκεί και πέρα στο θέμα, προκειμένου να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.»
Απαντώντας στον βουλευτή, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μία πρόταση, η οποία βρίσκεται στο Γραφείου μου αυτή τη στιγμή και την οποία εξετάζω. Δεν έχω -ας το πω- αυτή τη στιγμή υπογράψει το σχετικό έγγραφο, αλλά είναι μία συγκεκριμένη πρόταση -αυτή που είπατε για το διαγωνισμό- που νομίζω ότι θα μας οδηγήσει, αν προχωρήσει και αν όλα πάνε καλά, στο να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι: και το ελληνικό δημόσιο να μην απολέσει την τοποθέτηση χρημάτων που έχει κάνει εκεί, αλλά και οι πολίτες της Θήρας να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, που τελικώς αυτό είναι το βασικό ζητούμενό τους».
Ο Ν. Συρμαλένιος απαντώντας στον υπουργό, δήλωσε: «Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές ότι εμείς διαφωνούμε ριζικά με την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου.
Ξέρετε πολύ καλά ότι η δωρεά από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε καθαρά για δημόσιο χαρακτήρα και δημόσια λειτουργία του Νοσοκομείου αυτού. Επομένως, εάν προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση, παραβιάζετε τον όρο της δωρεάς της Εκκλησίας για το συγκεκριμένο οικόπεδο, στο οποίο κτίστηκε το Νοσοκομείο. Ένα δεύτερο θέμα που θέλω να πω είναι το εξής: Ξέρετε πολύ καλά -ίσως ενημερωθήκατε για αυτό, γιατί δεν ήσασταν παρών στις συζητήσεις με τους φορείς της Σαντορίνης- ότι το σχέδιο χρηματοδότησης το οποίο παρουσιάστηκε, ήταν απόλυτα τεκμηριωμένο. Η χρηματοδότηση αυτή θα γινόταν με τρόπο που ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα έδινε παραπάνω λεφτά από αυτά που δίνει σήμερα για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Κέντρου Υγείας της Σαντορίνης.
Τα στοιχεία, τα οποία κατατέθηκαν, μιλούσαν για δαπάνη 2 εκατομμυρίων το χρόνο για το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, στα οποία προστίθεται 1 ευρώ ανά εισιτήριο του τελεφερίκ. Μιλάμε -το λιγότερο- για ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια το χρόνο. Μιλάμε για 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από τα έσοδα του τελεφερίκ.
Επιπλέον, είναι και τα έσοδα από τις δαπάνες των ασφαλιστικών εταιριών που καλύπτουν τους επισκέπτες-τουρίστες της Σαντορίνης. Διότι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν χρήση του Νοσοκομείου δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Σαντορίνης, είναι και οι χιλιάδες τουρίστες. Όταν έρχονται ενάμιση και δύο εκατομμύρια κόσμος, είναι εκατοντάδες τα περιστατικά τα οποία χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης. Κατά συνέπεια, τα έσοδα τα οποία θα εξασφάλιζε το Νοσοκομείο -και μπορεί να τα εξασφαλίσει- και από τις ασφαλιστικές εταιρίες, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κονδύλι.
Επομένως, αν αθροίσετε αυτά τα κονδύλια, θα δείτε ότι το Νοσοκομείο είναι απόλυτα βιώσιμο και -θα σας έλεγα- κερδοφόρο. Ίσως δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στην Ελλάδα που μπορεί να εξασφαλίσει τέτοια έσοδα. Όμως, εσείς φαίνεται ότι έχετε προαποφασίσει, να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση και γι’ αυτό καθυστερήσατε να προχωρήσετε στις λύσεις που είχαν προταθεί και που είχαν εν μέρει συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση, γιατί ακριβώς θέλατε να εξυπηρετήσετε το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης.
Εάν αυτή είναι η τελική σας απόφαση -που από ό,τι φαίνεται είναι- τότε είναι φανερό ότι θα βρείτε απέναντί σας τόσο το λαό της Σαντορίνης συνολικά όσο και την Αντιπολίτευση -προφανώς- διότι εμείς πιστεύουμε ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια λειτουργία, ο δημόσιος χαρακτήρας για όλους τους πολίτες είτε είναι Έλληνες, είτε είναι μετανάστες, είτε είναι τουρίστες. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να διασφαλιστεί για όλους τους πολίτες η δωρεάν δημόσια ιατρική και υγειονομική περίθαλψη».
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της τοποθέτησης του Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή στο παρακάτω Link:

14 Οκτωβρίου 2014

Βαθμιαία Ανατροπή Σκηνικού στον ΙΣΑ


Το καλάμι τούφυγε από τα χέρια....
 
 
ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΙΣΑ

 Σε μια ρευστή πολιτικών εξελίξεων και βίαιης φτωχοποίησης κοινωνία ήρθαν οι εκλογές των μεγάλων ιατρικών συλλόγων και των αντιπροσώπων για ΠΙΣ που νομοτελειακά συνέβαλαν στην εικόνα του τίποτα δεν είναι όπως παλιά,το παλιό συντηρητικό προσκυνημένο σύστημα έρχεται να αντιπαρατεθεί με το νέο,το ώριμο το δημιουργικό πρόγραμμα διεξόδου του Σύριζα από τις συμπληγάδες της καταστροφής του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων όπως προκρίνουν 4 χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι γιατροί δεν έμειναν αμέτοχοι των εξελίξεων, αποδεικνύονται ευαίσθητοι δέκτες των κοινωνικών δρώμενων.
 




Η μαζική συμμετοχή σε ένα επιστημονικό σύλλογο που έχουν κάνει τα πάντα οι δεξιές πλειοψηφίες για να αδρανοποιηθούν και να ουδετεροποιηθούν σημείωσε 42% αύξηση. Ούτε το απομονωμένο βόρειο προάστιο, ούτε η πολυδιάσπαση από 14 μηνύματα παρατάξεων ,ούτε οι τεχνικές πολώσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στάθηκαν εμπόδιο. Πολύ περισσότερο βέβαια η αιμορραγικά ασύμφορη συνδρομή για τον κλάδο για να ικανοποιούνται οι φαραωνικές σπατάλες του πρώην προέδρου. Αυξήθηκε η συμμετοχή διττά και από την τιμωρητική διάθεση των συναδέλφων σε ψήφο ΑΜΓ, ΔΗΠΑΚ και Ενότητα για την Ανατροπή αλλά επίσης αυξήθηκαν οι νέες δυνάμεις της συντήρησης κάτι από την πόλωση της διάσπασης κάτι από τις νέες γενιές άνεργων και μεταναστών γιατρών που παρέα με τις ατομικές λύσεις δεν έχουν δει ακόμα τι σημαίνει η υπογεννητικότητα,η ανεργία, η υπανάπτυξη, η αυξημένη νοσηρότητα και η στέρηση φαρμακευτικών κα θεραπειών σαν συνέπειες των μνημονίων.

Πέρα από την ιδιαίτερη εικόνα του καθενός μας στον εργασιακό του χώρο η προεκλογική περίοδος ήταν χρήσιμη να μορφώσουμε αυτοί που βλέπουν τις ελλείψεις των υλικών και αντιδραστηρίων, τη στελέχωση επιτροπών προμηθειών με ημέτερους έως εχέμυθους των 3 τελευταίων υπουργών Υγείας σε αγαστή συνεργασία, τη συσσώρευση παραπόνων και ουρών, τη μη λειτουργία πισινών φυσιοθεραπείας, κρεβατιών ΜΕΘ, αιθουσών χειρουργείων γιατί η παρουσία υπουργών σε πάνελ φιλικών καναλιών δεν υποκαθιστούν τα ελλείποντα εργατικά χέρια. Είδαμε γιατρούς να διώκονται ποινικά γιατί δεν λαδώθηκαν κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι ίδιοι που έκλεισαν τα μάτια σε θρασείς και αυθαίρετες αναθέσεις έργων, είδαμε την αναξιοκρατία και τις ανύπαρκτες κρίσεις να επικρατούν και να δημιουργούν εκβιασμούς και ομηρίες στα «μαγαζιά» γωνία. Την ίδια ώρα που στα ιδιωτικά ξεχειλώνει η αυθαιρεσία και η καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων οι μανατζαραίοι στα δημόσια μαγαζιά νοσοκομεία προσπαθούν με το ταληροδεκάρικο της επίσκεψης εφευρίσκοντας κοινοβιακά στον ίδιο χώρο διαβητικά η ρευματολογικά ιατρεία ή κολοσσιαίες ταλαιπωρίες στις μωραμένες να αλλάξουν 2-3 γκισέ πριν κάνουν μια εξέταση στο αγγελούδι τους. Η φιλανθρωπία του κ Πατούλη και τα οικολογικά του Παναθηναϊκού αλληλέγγυου, δεν απέτρεψαν την ραγδαία επιδείνωση των δεικτών νοσηρότητας, τρομοκρατίας και κατατονικής διάθεσης. Το πρόβλημα χώρων στο Λαϊκό με τα καθηγητικά γραφεία σε ακροβατικές πεζογέφυρες και τα κλειστά κτίρια Έλενα και Αττικού δείχνουν την ανικανότητα των 3 τελευταίων ηγεσιών υπουργείου και την ανικανότητα του μέχρι σήμερα ΙΣΑ να παίξει τον συμβουλευτικό του ρόλο. Η ιατρική εκπαίδευση έγινε διαφημιστική καμπάνια μέσω κακοεκπαιδευμένων φοιτητών ή προνομιακός χώρος ευέλικτων πολυεθνικών να επιβάλουν επισφαλείς και μη τεκμηριωμένες θεραπείες. Οι κομπογιαννίτες διαπρέπουν, το παραφάρμακο διαφημίζεται και πωλείται μέσω διαδικτύου επισφαλώς τα ανύπαρκτα πτυχία αντικαθίστανται από τους επιτήδειους με του ιάτωρες Αγίους η προληπτική ιατρική καμπανάκι  διαφήμιση στα ημέτερα κανάλια χωρίς αγγελιόσημο και η απλήρωτη δουλιά καθεστώς.

Όλα τα προβλήματα αυτά δεν μας επιτρέπουν απολογισμό και επανάπαυση. Μακριά από παραγοντισμούς και μικρότητες μπαίνουμε σε νέο πάλι προεκλογικό σκηνικό και μετεκλογικά, είμαστε πολλοί θα γίνουμε η κρίσιμη μάζα να αναμετρηθούμε με όλα αυτά και άλλα από τα προβλήματα. Νέες συμμαχίες θα προκύψουν φίλοι πιθανόν να βρεθούν στα ποτάμια της συντήρησης, είδαμε με έκπληξη παρατάξεις να αρθρώνουν αναιδώς πολιτικό λόγο για την κατάργηση του ΕΣΥ, να προασπίζουν κλειστά νοσήλια, μόνο την ευθανασία των ιδιωτικών ασφαλιστικών δεν προφασίζονται ορκιζόμενες στη σκέψη Μόσιαλου-Γιαννίτση και λοιπών ξινόγλυκων τζανκφουντιστών της σχολής Σικάγο
Είναι ελπιδοφόρο ότι βρέθηκαν μόνο 244 συνάδελφοι που δεν κατάλαβαν ότι το ιατρικό λειτούργημα και ο ανθρωπισμός δεν συμβιβάζονται με το φασισμό, το ρατσισμό και το μίσος. Θα απομονωθούν από τις νοσηρές επιδιώξεις του φυλακισμένου στον Κορυδαλλο ενδιαφερόμενου. Οι προσεταιρισμοί και οι παλινωδίες Πατούλη περιορίζονται από την απόλυτη κυριαρχία που έχασε οριστικά. Προσοχή τα καπελώματα και τις αυθαίρετες ερμηνείες,έχουν έτοιμη την παλινωδία. Παλιότερα η ΚΙΑΝ και οι ΑΙΚ είχαν συνεργαστεί μαζί του σε ανισότιμη βαση. Τους έριξε όπως ο εικονιζόμενος βοσκός το καθοδηγητικό του "καλάμι".
Αμα έχουν τέτοια εμπαθή νομικό σύμβουλο με ύφος ιεροεξεταστή , όπως διέπρεψε στο διήμερο των εκλογών ας τους υπενθυμίσουμε ότι οι επίσημες ειδικότητες είναι 39 και η εν λόγω καταργήθηκε τον Μεσαίωνα , ένα από τα τελευταία θύματά του ο Τζιορντάνο Μπρούνο το 1500. Κάποιοι για την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου θα υποφέρουν πολύ, δεν θα μείνει ο σύλλογος στα χέρια των 17 μόνο εκλεγμένων του ΔΣ, είναι υπόθεση όλων μας να φροντίζουμε για την θεσμική του ευεξία και την μέθεξή του με την κοινωνία.
Δρ Διονύσιος Λαμπαδάριος




ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΙΣ 13-10-2014 ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ  ΕΔΡΕΣ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 18926
ΨΗΦΙΣΑΝ 8653 30
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ 193+177 4,28%
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ - Ψηφοδέλτιο 1271 15,34% 5
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΔΗ.Κ.Ι.-ΙΣΑ 2692 32,5 10
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ- Ψηφοδέλτιο 364 4,39 1
ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ- Ψηφοδέλτιο 491 5,93 2
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 492 5,94 2
ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 340 4,1 1
ΙΑ.ΣΥ.- Ψηφοδέλτιο 211 2,55 1
ΙΑΤΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ- Ψηφοδέλτιο 409 4,94 1
ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ- Ψηφοδέλτιο 293 3,54 1
Κ.Ι.ΑΝ. ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ- 308 3,72 1
Ν.Ι.ΚΙ. Ι.Σ.Α.- Ψηφοδέλτιο 939      11.34 3
ΝΕΟΙ ΙΑΤΡΟΙ-ΚΙ.Ν.Ι.- Ψηφοδέλτιο 330 3,98 1
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΙΑΤΡΩΝ- Ψηφοδέλτιο 143 1,73 1

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2014 ΔΣ.

 
 
 
Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
 Εκ των εγγεγραμμένων 18.943 ψήφισαν 8.656 με έγκυρα 8.374 ψηφοδέλτια.
Έλαβαν:
 
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΔΗ.Κ.Ι.-ΙΣΑ: 35,40% ΕΔΡΕΣ 6

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ: 15,12% ΕΔΡΕΣ 3
ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ι.Σ.Α. Ν.Ι.Κ.Ι. Ι.Σ.Α.: 11,83% ΕΔΡΕΣ 2
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΔΗ.ΠΑ.Κ. ΙΑΤΡΩΝ: 5,67% ΕΔΡΑ 1
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: 5,33% ΕΔΡΑ 1

ΙΑΤΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ: 4,19%   ΕΔΡΑ 1
ΝΕΟΙ ΙΑΤΡΟΙ-ΚΙ.Ν.Ι.: 3,77%   ΕΔΡΑ 1
ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: 3,76%  ΕΔΡΑ 1

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: 3,73%  ΕΔΡΑ 1

Κ.Ι.ΑΝ. ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: 3,07%
ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: 2,91%
 
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΑ.ΣΥ.: 1,99%ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΙΑΤΡΩΝ: 1,73%
 
ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: 1,49%

11 Οκτωβρίου 2014

Ebola : η αρρώστια των φτωχών.


    Με μικρό κράτος (δημόσιο τομέα) κε Βορίδη δεν αντιμετωπίζονται θανατηφόρες επιδημίες.



    Έμπολα: η αρρώστια των φτωχών, της Ντίνας Τζουβάλα




    Ας ξεκινήσουμε με δυο αφορισμούς: πρώτον, δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο φυσικό από μια επιδημία και δεύτερον, μια επιδημία μπορεί να μας πει σχεδόν τα πάντα για τις κοινωνίες στις οποίες ξεδιπλώνεται. Έτσι, και η παρούσα κρίση εξάπλωσης του Έμπολα έχει πολλά να μας πει για τα δυτικά ΜΜΕ, την αξία της ανθρώπινης ζωής, τα συστήματα υγείας, την βιοπολιτική.
    Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: στην παρούσα φάση του, το πρώτο κρούσμα του ιού εντοπίστηκε στην Γουινέα στα τέλη του 2013 και, μέχρι τον Μάρτη του 2014, είχε επεκταθεί στην Σιέρρα Λεόνε και την Λιβερία. Υπολογίζεται πως, μέχρι στιγμής, 20.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και το ποσοστό θνησιμότητας είναι πάνω από 50%, ενώ τα πρώτα σποραδικά κρούσματα σε δυτικές χώρες είναι ήδη πραγματικότητα. Τα δε τελευταία συνοδεύονται συνήθως από κύματα υστερίας στα ΜΜΕ για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού και στην Δύση.
    Δύο μικρά σχόλια πάνω σε αυτό πριν συνεχίσουμε: πρώτον, αυτή η υστερία, όποτε προκύπτει, αποδεικνύει ότι στις μέρες μας οτιδήποτε συμβαίνει (πόλεμος, επιδημία, οικονομική καταστροφή) είναι, εκτός των άλλων, και μιντιακό γεγονός -και μάλιστα το πόσο «καλό» μιντιακό γεγονός είναι, καθορίζει και τη σημασία του. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την σημασία του Έμπολα, στην οποία και θα επιστρέψουμε, η κοινή γρίπη έχει πολλαπλάσια θύματα σε ετήσια βάση και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επειδή, όμως, δεν συνοδεύεται από εικόνες αιμοραγούντων πτωμάτων και συνδηλώσεις «βαθιάς Αφρικής», η θέση της στα ΜΜΕ, και άρα στις συνειδήσεις μας, είναι τριτεύουσας σημασίας. Δεύτερον, το ότι η υστερία ξεδιπλώνεται κυρίως όταν εντοπίζεται κάποιο κρούσμα εκτός Δυτικής Αφρικής επιβεβαιώνει την απλοϊκή ίσως , αλλά πραγματική διαπίστωση ότι όλες οι ζωές δεν έχουν την ίδια αξία στον τυπικά μετα-ρατσιστικό και μετα-αποικιακό κόσμο μας. Ή όπως είπε και το σατυρικό site The Onion «το εμβόλιο για τον Έμπολα απέχει τουλάχιστον 50 λευκά θύματα».
    Το πραγματικά ανησυχητικό είναι πως αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Τα εκτεταμένα συστήματα πνευματικών δικαιωμάτων που καθιερώθηκαν διεθνώς μετά το 1990 έχουν θέσει την έρευνα αποκλειστικά στα χέρια των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι πολυεθνικές κατευθύνουν την έρευνά τους με απόλυτο κριτήριο το κέρδος, και δεδομένου ότι ο Έμπολα χτυπάει προς το παρόν εξαιρετικά φτωχές χώρες, μια πιθανή θεραπεία ή και ένα εμβόλιο δεν θα ήταν κερδοφόρο. Παράλληλα, το σκληρό σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων αποτρέπει τα κράτη ή και άλλους ιδιώτες να χρησιμοποιήσουν υπάρχουσες γνώσεις για να αναπτύξουν οι ίδιοι κάποιου είδους θεραπεία ή και προληπτική μέθοδο.
    Παρόλο που αυτό είναι σημαντικότατο κομμάτι του προβλήματος, στο οποίο συχνά εστιάζει η αριστερή κριτική για την εξάπλωση και την αντιμετώπιση του ιού, μάλλον δεν είναι και το σημαντικότερο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα πνευματικά δικαιώματα είχαν και έχουν καταστροφική επίδραση στην δημόσια υγεία, αλλά το αν θα πρέπει αυτή να είναι η βασική κριτική μας συναρτάται με το πώς θα απαντήσουμε την ακόλουθη ερώτηση: από τι εξαρτάται η δημόσια υγεία; Αν εξαρτάται κυρίως από ιογενείς παράγοντες και την επιτυχή ιατρική αντιμετώπισή τους, τότε, όντως, η βασική πρόκληση είναι να ανακαλύψουμε και να διαδώσουμε μια αποτελεσματική θεραπεία. Αν όμως εξαρτάται κυρίως από τις συνολικές συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, και ειδικότερα των φτωχότερων τάξεων και λαών, τότε η απάντηση είναι εντελώς διαφορετική.
    Για παράδειγμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον Έμπολα είναι ανάμεσα στις φτωχότερες του κόσμου, με ουσιαστικά ανύπαρκτα συστήματα υγείας, ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής και περιορισμένο, και συχνά κακά εκπαιδευμένο, ιατρικό προσωπικό, και συνολικά κακές συνθήκες διαβίωσης. Για παράδειγμα, η Σιέρρα Λεόνε, με πληθυσμό 6.2 εκατομμύρια, είχε μόνο 136 γιατρούς πριν το ξέσπασμα του ιού, ενώ το προσδόκιμο ζωής το 2011 ήταν 40 χρόνια. Νομίζω πως οποιαδήποτε ριζοσπαστική προσέγγιση στο θέμα της δημόσια υγείας οφείλει να δίνει έμφαση στην δεύτερη διάσταση του ζητήματος.
    Οι λόγοι γι΄αυτό είναι δύο. Πρώτον, υπάρχουν πολλά στοιχεία από την ζωή και τους αγώνες των καταπιεσμένων που μας δείχνουν ότι αυτό είναι σωστό. Η φυματίωση, μια αρρώστια που θέριζε την εργατική τάξη της Αγγλίας, εξαφανίστηκε όταν οι συνθήκες εργασίας και κατοικίας βελτιώθηκαν δραματικά, ενώ η Ισπανική Γρίπη θέρισε κυρίως δύο κατηγορίες ανθρώπων: τους νέους άνδρες στα χαρακώματα του ΑΠΠ και την εξαθλιωμένη από την αποικιοκρατία Ινδία. Δεύτερον μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στην ύπαρξη λειτουργικών, οργανωμένων, δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας και καλύτερων συνθηκών ζωής ενέχει μια πολύ πιο ήπια βιοπολιτική εξουσία από ότι το «κυνήγι του ιού» στο οποίο μας οδηγεί η πρώτη προσέγγιση. Διότι αν το θέμα είναι να ανακαλύψουμε τα παθογενή σώματα, τότε οι λύσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, διαχωρισμό και επιτήρηση όχι μόνο των αρρώστων, αλλά και των πιθανώς αρρώστων, βία, παρακολούθηση, γενικώς μια διαρκή κατάσταση ανάγκης όπου ο «εχθρός» είμαστε δυνητικά όλοι μας μόνο και μόνο επειδή είμαστε ενσώματες υπάρξεις. Αν τα σώματά μας «έχουν σημασία», κάθε επιδημία ή κάθε πιθανότητα επιδημίας είναι και μία πολιτική μάχη για να καθοριστεί ποιο είναι αυτή η σημασία, και αυτή είναι μια πολιτική μάχη που οφείλουμε να δώσουμε.

    10 Οκτωβρίου 2014

    Ψεματα απαντούσε ο Βορίδης στον Καμένο στη Βουλή.

    "Επίθεση" κατά Βορίδη από τους εργαζόμενους του "Ερρίκος Ντυνάν" για τον πλειστηριασμό
                        Από Βασίλη Βενιζέλο ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ υγεία360


    "Επίθεση" κατά Βορίδη από τους εργαζόμενους του "Ερρίκος Ντυνάν" για τον πλειστηριασμό

    Με μία ιδιαιτέρως "σκληρή" ανακοίνωση, το Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (ΣΕΝΕΝ) επιτίθεται προσωπικά την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου κατά του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, τον οποίο καταγγέλλει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της πώλησης του "Ερρίκος Ντυνάν".

    Συγκεκριμένα, το ΣΕΝΕΝ αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του:

    "Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ως μοναδικός και νόμιμος εκφραστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζει για άλλη μια φορά ότι είναι ψευδείς οι δηλώσεις του κ. Υπουργού Υγείας σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους. Στιγματίσαμε και στιγματίζουμε τον πλειστηριασμό των μισθών-δεδουλευμένων-αναδρομικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 24.09.2014. Καταθέσαμε με παρεμβάσεις μας στον πλειστηριασμό τη γραπτή διατύπωση των αιτημάτων μας. Δεν γνωρίζουμε ποιά γνωστά-άγνωστα ύπουλα στοιχεία κινούνται στο ημίφως και στο σκοτάδι και διαλέγησαν με τον κ. Υπουργό. Είναι επιλογή δική του και φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη. Ας μας αποκαλύψει με πολιτικό θάρρος τους «συνομιλητές» του. Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και απομόνωση όλων αυτών των υπογείως δρώντων «εκπροσώπων», εκφραστών και υποστηρικτών της εργοδοσίας, αυτής που συνυπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας (memorandum of understanding).
    Απαιτούμε από τον κύριο Υπουργό να αποκαλύψει το πλήρες κείμενο του μνημονίου. Ζητάμε από τον κύριο Υπουργό να απαντήσει στα ερωτήματα βουλευτών-κοινοβουλευτικών ομάδων που έχουν κατατεθεί εγγράφως για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Να δεσμευθεί εγγράφως ότι:
    1. Θα δοθούν με κυβερνητική εγγύηση όλα τα δεδουλευμένα-αναδρομικά τώρα και όχι σε δέκα χρόνια
    2. Θα διατηρηθούν όλες οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας με ενιαία εργασιακή σχέση για όλους χωρίς ελαστικές μορφές εργασίας
    3. Θα διασφαλιστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.
    Δηλώνουμε αμετακίνητοι στις θέσεις-αιτήματά μας. Δύναμή μας η μαζική, συλλογική αντίδραση για το δίκιο μας".





    8 Οκτωβρίου 2014

    Μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό τον κατήφορο

    Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 25-9-2014

     
     
    Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

     

    Το Αγωνιστικό Μέτωπο Ιατρών μου έκανε την τιμή να με περιλάβει στους υποψήφιους για τις προσεχείς εκλογές του ΙΣΑ.

    Όλα αυτά τα χρόνια έχω βιώσει μαζί με σας την πλήρη απαξίωση της επιστημονικής μας παρουσίας, την προσβλητική στάση της πολιτείας στους εργάτες της υγείας, την κατακρήμνιση των αποδοχών μας, τις εξοντωτικές υπερωρίες και τις εξευτελιστικές συντάξεις.

    Έχω προβληματιστεί όπως και σεις, για την καταβαράθρωση του συστήματος υγείας της χώρας μας για την μείωση των δεικτών ανανέωσης του πληθυσμού μας, για την έλλειψη προστασίας της μητρότητας και του παιδιού, για την παντελή υστέρηση κάθε δομής κοινωνικής μέριμνας δημόσιας υγείας, για την αδυναμία πρόσβασης εκατομμυρίων συνανθρώπων μας στο δημόσιο  σύστημα υγείας, για τα μέτρα αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων.

    Από τη θέση του Πανεπιστημιακού δάσκαλου βιώνω την κατάρρευση της ανώτατης

    εκπαίδευσης και την κραυγαλέα υποβάθμιση   των ιατρικών σπουδών στη χώρα

    μας και πονάω για την αφαίμαξη εγκεφάλων με την σχεδιασμένη απορρόφηση των καλύτερων νέων γιατρών μας, κύρια από τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης.

    Είναι ανάγκη για μια ουσιαστική αντίσταση στον κατήφορο αυτόν. Οι υγιείς δυνάμεις του ιατρικού συνδικαλισμού οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην δημιουργία ενός διεκδικητικού και αγωνιστικού κινήματος ιατρών και υγειονομικών ξένου προς τις οσφυοκαμπτικές και παρασκηνιακές τακτικές των προηγούμενων εκφραστών του ιατρικού συνδικαλισμού. Στόχος ενός τέτοιου κινήματος θα είναι  η χάραξη μίας πορείας  ουσιαστικής απαίτησης της αποκατάστασης του κύρους του Ιατρού και η υποστήριξη ενός δημόσιου και κοινωνικά δίκαια  προσανατολισμένου συστήματος υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης  στη χώρα μας.

     

    Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

     

    Με την εμπειρία μου από παλαιότερες συμμετοχές μου στο ΔΣ του ΙΣΑ, της ΕΙΝΑΠ και των συλλόγων του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου μας αλλά και με την προσμονή μιας ελπιδοφόρας αλλαγής στην πορεία των υγειονομικών πραγμάτων στη χώρα μας, σας ζητώ να με τιμήσετε με την ψήφο σας στις εκλογές αυτές.

    Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

     

    Χειρουργός

    Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Α’ Χειρουργική Κλινική Νοσοκομείο Λαϊκό

    7 Οκτωβρίου 2014

    Είναι μια όμορφη Ηλιόλουστη Κυριακή




    Είναι εδώ και χρόνια παιδίατρος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Γνωστή, ιδιαιτέρως αγαπητή, σχεδόν ξακουστή στο Ηράκλειο – και όχι μόνο- για την αφοσίωσή της στα παιδιά. Περιγράφει με αυτό το κείμενο που ανήρτησε στα social media στιγμές μέσα στο νοσοκομείο, τη μοναδική βίαιη κίνηση που έχει κάνει και μεταφέρει την απορία που έχει όλα αυτά τα χρόνια, εργαζόμενη ως παιδίατρος. Μια απορία που μένει η ίδια καθώς βλέπει το βαθμό της και το χρώμα των μαλλιών της να αλλάζουν αλλά απάντηση να μην λαμβάνει...

    «Λοιπόν δεν ξέρω πόσοι από σας είναι γιατροί ή είχαν γιατρούς μέσα στα σπίτια τους… Θα ήθελα να σας θυμίσω πως σήμερα είναι μια όμορφη ηλιόλουστη Κυριακή εδώ στην Κρήτη, κι όλοι οι άνθρωποι οι χαρούμενοι κι οι χτυπημένοι από στενοχώριες και βάσανα, οι ελεύθεροι και παντρεμένοι , αυτοί που έχουν μπροστά και πίσω τους μικρές ή μεγάλες υποχρεώσεις , σίγουρα θα πάρουν μια πιο βαθιά ανάσα και θα προσπαθήσουν να έρθουν πιο κοντά στο φως της Κυριακής και της αργίας…


    ‘Ώρα τρεις το μεσημέρι. Πριν λίγο κάναμε εισαγωγή τον Β., το όμορφο αγόρι των 13 χρονών που έμεινε για πάντα καθηλωμένος στο κρεβάτι , αμίλητος χαμένος μέσα στο αλλόκοτο χαμόγελό του εδώ και μήνες μετά από μια τρομερή εγκεφαλίτιδα. Ο μικρός Μ. κέρδισε τότε τη μάχη με το θάνατο, αλλά έχασε τη μάχη με τη ζωή. Παραμένει ανύπαρκτος για την κοινωνία των ομηλίκων του, για τον κόσμο μας με συντροφιά ένα κρεβάτι και μια τραγική μητέρα που ζει μέσα στα όνειρα και τις μνήμες της.
    Στο διπλανό θάλαμο βρίσκεται διασωληνωμένη και εξαρτημένη από τον αναπνευστήρα, εδώ και χρόνια η Μ. Το μικρό κορίτσι που έχασε το χαμόγελο του την ημέρα που από «λάθος» μια άλλη τραγική μητέρα οδήγησε πάνω του το αυτοκίνητό της… Μια διασωληνωμένη κούκλα που καθημερινά μας απευθύνει με το τεράστιο το βλέμμα της ένα ατέλειωτο και πολύ οδυνηρό «γιατί σε μένα»…. Δίπλα της μια αμίλητη γιαγιά, μερικές ακίνητες κούκλες που της μοιάζουν και ένα CD player με παλιά ακουστικά αφημένα στη φθορά του χρόνου και της λήθης…


    Πιο πέρα ο Ν… Ανασφάλιστος… Βήχει ασταμάτητα και δεν δέχεται εύκολα τα φάρμακα.. Στα χείλη της φτωχής μητέρας διακρίνω ένα φρεσκοβγαλμένο έρπητα. Μόλις ζήτησα από την τραπεζοκόμο να αφήσει λίγο περισσότερο φαγητό, αν περισσεύει (απ” αυτό που πετούν απ΄ τα παράθυρα στους σκύλους οι περισσότεροι γιατί «βρωμάει»)… Τα μάτια της έλαμψαν. Ποιος ξέρει από πότε έχει να φάει…
    Στον άλλο θάλαμο είναι ένας μικρός Άγγλος τουρίστας 2 ετών με μια σοβαρή κρίση άσθματος. Η μητέρα του διαμαρτύρεται σε διάφορες γλώσσες (που δυστυχώς καταλαβαίνω) για την κατάσταση. Δεν ξέρει που θα βρει γιαούρτι, δεν καταλαβαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε syr τάδε…, είναι απελπισμένη που θα χάσει την πτήση, μου ζητά να υπογράψω ότι το παιδί της δεν θα πάθει τίποτε αν το πάρει αυτή τη στιγμή για να το βάλει στο αεροπλάνο (με σοβαρή υποξία) και βέβαια τα “χει βάλει με όλες τις νοσηλεύτριες από τις οποίες απαιτεί να τις βρουν μαλακή πετσέτα για το μπάνιο, που φυσικά δεν της αρέσει. Μας λέει ότι κρυώνει, ζητά δεύτερη κουβέρτα (έχουμε τώρα 24 βαθμούς και απορώ μέσα μου με τι σκεπάζεται στη χώρα της). Την καθησυχάζω διακριτικά και προχωρώ στους επόμενους ασθενείς. Κουνώντας το κεφάλι της με ενημερώνει ότι σε λίγο φεύγει…


    Σε λίγο το τηλέφωνο χτυπά… Οι ειδικευόμενοι έχουν απορίες θέλουν βοήθεια. Πρέπει να βοηθήσουμε και κει…. Από τις ακτινογραφίες με ενημερώνουν ότι δεν είναι δυνατό να πετύχουμε καλύτερες λήψεις για τον Ανδρέα, ενώ στα εργαστήρια έχει χαθεί κάποιο δείγμα… Πρέπει να τους ευχαριστήσω όλους.
    Η ειδικευόμενη που είναι υπεύθυνη για την Κλινική με ρωτά για δόσεις, μου δείχνει εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα η νοσηλεύτρια με ειδοποιεί ότι ο φλεβοκαθετήρας ενός βρέφους με βρογχιολίτιδα βγήκε, η μητέρα του κλαίει στο διάδρομο απελπισμένη και εγώ πετάγομαι με τα χαρτιά στα χέρια να ηρεμήσω τα πνεύματα. Ο πατέρας πληροφορεί την ειδικευόμενή μας ότι την πληρώνει για να είναι πάνω από το παιδί του και εγώ σκέφτομαι μήπως θα έπρεπε να του υπενθυμίσω ότι επιτέλους βρήκα αυτόν που μας χρωστάει > 12 μήνες δουλειάς… Σωπαίνω, παίρνω το μωρό που σκούζει στην αγκαλιά και το ηρεμώ…. Σε λίγο, με λίγες αργές και αποφασιστικές κινήσεις όλα είναι όπως πριν…


    Είναι μια όμορφη ηλιόλουστη Κυριακή… Ο γαλάζιος ουρανός έχει αρχίσει να παίρνει το γκρίζο της απογευματινής απόχρωσης… Κλείνω τα μάτια μου… Που να είναι άραγε οι δικοί μου άνθρωποι και οι φίλοι μου τώρα; Μου λείπουν… Άραγε τους λείπω κι εγώ; 25 χρόνια τώρα στο Νοσοκομεία στους ίδιους χώρους, συντροφιά με το ίδιο μικρό γερασμένο γραφείο, βλέποντας το βαθμό μου και το χρώμα των μαλλιών μου να αλλάζουν σιγά – σιγά, είχα πάντα την ίδια απορία…


    Είμαι ήδη στον επόμενο θάλαμο. Το τηλέφωνο χτυπά ξανά. Οι Παιδοχειρούργοι χρειάζονται βοήθεια αυτή τη φορά και δεν την αρνούμαι. Δεν αρνήθηκα ποτέ σε κανέναν βοήθεια 25 χρόνια… Αυτό δεν θα αλλάξει σήμερα. Στο βάθος του δρόμου οι σειρήνες των ασθενοφόρων ουρλιάζουν … Τι έρχεται άραγε ; Κοιτάζω τη συνάδελφό μου και μιλάμε με τα μάτια, όπως άλλωστε μιλούν οι περισσότεροι γιατροί που μάχονται. Ποια απ” τις δυο μας θα τα τρέξει πρώτη; Χαμογελάμε γιατί ξέρουμε ότι θα τρέξουμε μαζί….


    Στο κρεβάτι ενός αρρώστου διπλωμένη και μισοδιαβασμένη μια Κυριακάτικη εφημερίδα γράφει πάλι για τη διαφορά των γιατρών… Για τα φακελάκια… Για τις δωροδοκίες…. Για τη φοροδιαφυγή των μεγαλογιατρών… Και τότε σκέφτομαι πως ο δικός μου μισθός μόλις καλύπτει την εφορία και τον ΕΝΦΙΑ μου… Και τότε κοιτάζοντας στο τζάμι της πόρτας βλέπω πως φαίνομαι κουρασμένη και δεν είμαι ντυμένη όπως πρέπει και χτενισμένη στην τρίχα… Και τότε σκέφτομαι πως μετά από τόσα χρόνια σπουδών μεταπτυχιακών και τίτλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα MEDIA θέλουν να προβάλλουν κάτι διαφορετικό από αυτό που υπήρξα και είμαι… Αρπάζω την εφημερίδα, τη σκίζω αργά και την πετώ στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι η μόνη βίαιη κίνηση που έχω κάνει σήμερα.


    Χαμογελώ και εξετάζω ήδη τον επόμενο ασθενή … Ναι, σε πείσμα όλων μ” αρέσει η δουλειά μου και θέλω να το αποδεικνύω καθημερινά… Στους νέους γιατρούς, τους μαθητές μου, το τονίζω αυτό. Μην περιμένετε να σας επιβάλλουν την όρεξη και την αγάπη στην Ιατρική. Αποδείξτε ότι το “χετε μέσα σας… Τότε όλα θα κυλήσουν πιο ήρεμα… Τότε θα μπορείτε να σκίζετε άνετα τις εφημερίδες και υπερήφανα να ξεχωρίζετε από αυτά που δεν σας αγγίζουν και δεν σας αφορούν….»